Početna Magazin Godine Čovek i smrt Kako ugasiti Tviter nalog preminulog – ako ne znate šifru? (V)

Kako ugasiti Tviter nalog preminulog – ako ne znate šifru? (V)

Ako treba da ugasite Tviter nalog preminulog, a on nije ostavio svoju lozinku i pristupni mejl, morate se obratiti Tviteru i ući u proceduru dokazivanja da je vlasnik profila preminuo.

Tviter, kao i Fejzbuk, zahtev za gašenje profila preminulog, ako ne znate šifru za pristup, takođe smešta u sekciju o Pravilima i Prekršajima pravila društvene mreže (Policies&Violations) gde treba da „Prijavite prekršaj“ (Report a Violation). Tu se nalazi i link za podnošenje zahteva za gašenje Tviter profila pokojnika (Contacting Twitter about a deceased user).

Ukoliko gasite profil preminulog Tviter zahteva (na engleskom):

  • korisničko ime profila koji želite da bude ugašen (sa @, ili link ka profilu)
  • kopiju smrtovnice
  • kopiju zvaničnog dokumenta sa slikom (lična karta, vozačka dozvola)
  • potpisanu izjavu koja sadrži: ime i prezime podnosioca prijave, e-mejl adresu i druge kontakt informacije, u kom odnosu sa pokojnikom je podnosilac prijave (prijatelj, član porodice, itd), navesti šta želite (molim ugasite profil – „please deactivate the Twitter account“), kratak opis detalja koji dokazuju da je to nalog pokojnika, ukoliko se ime na nalogu ne poklapa sa imenom na dokumentima i na smrtovnici, kao i link za online čitulju, ili fotokopiju čitulje iz lokalnih novina (opciono).

Sve ove podatke treba poslati na Tviterovu adresu, poštom, faksom ili mejlom.