Foto albumi Umetnost i starost

Kako stari pevaju, tako mladi sviraju

Jakob Jordaens: Kako stari pevaju tako mladi sviraju

Holandska poslovica: „Zo d’ ouden zongen, zo piepen de jongen“ (Kako stari pevaju, tako mladi pište – sviraju) predstavlja motiv istoimene slike flamanskog slikara Jakoba Jordansa (Jacob Jordaens 1593-1678). 

Jordans svoje slikarsko umeće često koristi za davanje pouke publici, a njegova naravoučenija nailazila su i na odličan prijem kod njegovih protestantskih mušterija. Na ovoj slici, nastaloj oko 1638-1640, slikar prikazuje tri generacije antverpenske građanske porodice na porodičnom slavlju. Stariji pevaju, mlađi sviraju.

Jordans želi da pokaže značaj ispravnog ponašanja starijih generacija jer će ih mlađi neminovno imitirati.

Poigrao se i rečima budući da na holandskom reč „piepen“ (pištati) zvuči slično reči „pijp“ (lula), pa se na slici čak može videti veoma malo dete sa lulom za šta se i u to vreme znalo da je nezdravo.

Slika se nalazi u Muzeju Luvr u Parizu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija