Početna Magazin Godine Penzija Kako se računaju mobilizacija i učešće u ratu za radni staž?

Kako se računaju mobilizacija i učešće u ratu za radni staž?

Mnogi misle da takozvani „poseban staž“, u koji spadaju i vreme mobilizacije ili rađanje dece, mogu da se računaju u godine staža. Međutim, iz Fonda za penzijsko osiugranje upozoravaju da se za to vreme povećava osnovica penzije, ali ne i godine staža.

Pošto se „poseban staž“ upisuje u radnu knjižicu, doduše, na posebnoj strani, mnogi pomisle da će tako ostvariti i neki dodatni mesec ili godinu staža.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U pitanju je, na primer, vreme provedeno za vreme moblizacije od 19. avgusta 1990. godine do kraja bombardovanja 1999. godine, kada Vojni odsek izda rešenje za „učešće u ratu“. Ipak, ovde je u pitanju osnovica, a ne dodatno vreme za staž.

– Čovek jedva dočeka, dođe kod nas, podnese zahtev i onda kažemo mesec, dva, nekom čak dvadeset dana, ali čovek računa da sa tih dvadeset dana ima pravo na penziju. Onda nastaju problemi, jer taj staž se ne računa za uslov za penziju. Da bi neko ostvario penziju sa 40 godina staža, mora da ima 40 godina staža osiguranja. To znači radni odnos ili beneficirani staž. Kada se taj staž sabere, mora da ima 40 godina. Pride dolazi mesec, dva, tri, zavisi koliko je imao prava na poseban staž, objasnila je Saša Drčelić, direktorka Filijale PIO fonda u Pančevu.

Pravo na upis posebnog staža, osim onih koji su učestvovali u ratu, imaju i žene koje su rodile treće dete*. U ovakvim slučajevima je i gora situacija, jer one imaju pravo na upis dve godine posebnog staža, kaže Saša Drčelić.

*Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izmenjen je i dopunjem Član 60 koji definiše poseban radni staž ženama za treće dete, odredbama koje proširuju pravo na poseban radni staž i za prvo i za drugo dete.

– Taj staž koristi jedino kod određivanja visine penzije. Sa tim stažom se penzija malo povećava. Zato mi uvek i savetujemo, kada vidimo u dokumentaciji da je stranka imala učešće u ratu, da podnese zahtev jer će biti veća penzija. A taj staž nije uslov za penziju, istakla je Saša Drčelić.

Zahtevi za upis posebnog staža podnošeni su i kako bi se ostvarilo neko pravo koje nije u vezi sa penzijskim osiguranjem, na primer, da se dobije više bodova na stambenoj listi, bar dok su se pravile.

Kako ne biste došli u problem da se ispostavi da imate manje staža nego što ste sabrali, vodite računa da se prilikom ostvarivanja prava na odlazak u penziju računa samo staž osiguranja, odnosno staž koji je firma u kojoj radite uplatila Penzijsko-invalidskom fondu. Za posebne staževe možete dobiti samo povećanje osnovice penzije, javlja RTV Pančevo.