Evropa Foto albumi

Kada je pivo simbol države, priča ima i nastavak

David Černi (David Černý), češki skulptor rođen 1967. godine, jedna je od najpoznatijih ličnosti u Češkoj poslednjih godina, kao umetnik koji ima veliki uticaj na javno mnjenje u toj državi EU. 

Mnoge njegove skulpture šokiraju javnost, ali iza njih stoje ozbiljna pitanja na koja češko društvo još nije odgovorilo. Skulptura “pišača” u dvorištu muzeja češkog pisca Franca Kafke na Maloj strani simbolizuje jednu od takvih pojava u Češkoj.
Naime, dva čoveka koji stoje u bazenu oblika Češke Republike, otprilike na mestima gde se nalaze dva grada, Prag i Ostrava, predstavljaju kritiku prihvatljivog društvenog ponašanja da se, nakon ispijanja više piva u omiljenoj pivnici, Česi zaustave na prvom (ne)zgodnom mestu i odliju iz sebe višak tečnosti.
Figure imaju ugrađen mehanizam koji im rotira kukove kako bi “šarali”, ali zbog velikog broja turista koji dodiruju figure, mehanizam često ne radi, ili Česi ne žele više da ga popravljaju.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija