Početna Magazin Godine Kad odrasla osoba ima problema, njena ostarela majka pati

Kad odrasla osoba ima problema, njena ostarela majka pati

Kad odrasla osoba ima problema, njena ostarela majka pati

Ne verujemo da je rezultat ovog istraživanja otkriće za bilo koga na ovome svetu. Majka je majka, koliko god da je dete staro. Ali eto, sad postoje i naučni dokazi i to dobijeni na osnovu velikog i dobro sprovedenog istraživanja, a naučnike je iznenadio stepen povezanosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada stariji roditelj počne da gubi snagu ili se razboli, odrasloj deci to može predstavljati veliki emotivni i fizički teret. Međutim, odnosi između roditelja i dece su složeni i idu u oba smera te i stanje odrasle dece ostavlja dubok trag na psihološko stanje ostarelih roditelja.

Rezultati novog istraživanja pokazuju da su starije majke sklonije depresiji ako se njihova deca bore sa ozbiljnim problemima kao što su finansijske poteškoće ili alkohol ili droga.

Ono što me je iznenadilo u ovom istraživanju jeste stepen zavisnosti koji je izuzetno visok kada su u pitanju odnos između problema dece i simptoma depresije kod roditelja“, kaže koautor istraživanja Karl Pilemer, profesor na Odeljenju ljudskog razvoja i gerontologije na Medicinskom fakultetu Vejl Kornel univerziteta.

Veze koje nas spajaju tokom celog života toliko su jake da, čak kod majki koje su u poznim 70-im ili 80-im godinama života, problemi njihove dece snažno utiču na njihovo mentalno zdravlje, kaže Pilemer.

„Tokom istraživanja, razgovarao sam sa 100-godišnjacima koji su još uvek zabrinuti za svoju 78-godišnju decu. Ovo je veoma važan činilac u zdravstvenom stanju roditelja.“

Za ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Research on Ageing, naučnici su analizirali podatke prikupljene tokom razgovora sa 352 starije žene koje su sve imale makar dvoje odrasle dece.

Majke su zamoljene da kažu da li osećaju simptome depresije i da označe sa kojim od starije dece su emotivno bliže i od kojeg bi više volele da dobijaju pomoć ukoliko se razbole ili izgube samostalnost. Majke su takođe zamoljene da kažu da li neko od njihove odrasle dece ima ozbiljne probleme kao što su povrede, bolest, problemi sa zakonom ili problemi u braku ili na poslu.

Naučnici su očekivali da će majke biti više depresivne ako odraslo dete sa kojim osećaju najveću bliskost ili od kojeg očekuju pomoć, ima ozbiljne životne probleme. Pokazalo se, međutim, da to nema nikakvog uticaja.

„Čak ako majka oseća veću emotivnu bliskost sa jednim od dece, ona će osećati podjednako veliku zabrinutost za svako od njih“, objašnjava Pilemer.

Ovo istraživanje trebalo bi da utiče na lekarsku praksu jer stariji ljudi, koji su većinom odgajani tako da ćute o problemima u porodici, verovatno neće samoinicijativno da daju informacije o nedaćama svoje dece. Ljudi ponekada doživljavaju probleme svojih potomaka kao nešto o čemu je neprijatno i čak sramotno pričati.

Lekari bi trebalo da pitaju starije ljude koji pokazuju znake depresije da li možda imaju razloga da budu zabrinuti za neko svoje dete, smatra Pilemer. „Sigurno je da to, ukoliko starija osoba spomene, treba uzeti u obzir kod određivanja lečenja.“

Izvor: Futurity