Početna Magazin Godine Društvo JAR: Kompanije bi morale plaćati plate i doprinose i tokom štrajka

JAR: Kompanije bi morale plaćati plate i doprinose i tokom štrajka

Zakon o radu Južnoafričke Republike dozvoljava kompanijama da ne plaćaju radnike za vreme provedeno u štrajku, dok Zakon o penzijskom osiguranju ne predviđa mogućnost da se ne uplaćuju doprinosi. 

Zbog neusklađenosti zakonske regulative neizvesno je da li su kompanije u Južnoafričkoj Republici dužne da isplaćuju plate radnicima u legalnom štrajku.

Poslednji talas štrajkova u rudarskoj, metalskoj i građevinskoj industriji u Južnoafričkoj Republici otkrio je jaz između dva zakona.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, Zakon o radu dozvoljava kompanijama da ne plaćaju radnike za vreme provedeno u štrajku, dok Zakon o penzijskom osiguranju ne predviđa mogućnost da se ne uplaćuju doprinosi.

Stručnjaci komentarišu da pitanje i nije preterano sporno i da su poslodavci svakako u obavezi da uplaćuju doprinose tokom štrajka.

U suprotnom, mogli bi plaćati zatezne kamate i kazne, a odgovorni u kompanijama mogli bi i lično odgovarati po krivičnom zakonu.

Sa druge strane, nauplaćivanje doprinosa tokom štrajka moglo bi da donese velike probleme radnicima jer bi banke mogle da povuku novac iz njihovog privatnog penzionog fonda za naplatu eventualnih rata kredita ili drugih dugovanja, piše Business Report.