Društvo Magazin Godine Svet

JAR: Kompanije bi morale plaćati plate i doprinose i tokom štrajka

Zakon o radu Južnoafričke Republike dozvoljava kompanijama da ne plaćaju radnike za vreme provedeno u štrajku, dok Zakon o penzijskom osiguranju ne predviđa mogućnost da se ne uplaćuju doprinosi. 

Zbog neusklađenosti zakonske regulative neizvesno je da li su kompanije u Južnoafričkoj Republici dužne da isplaćuju plate radnicima u legalnom štrajku.

Poslednji talas štrajkova u rudarskoj, metalskoj i građevinskoj industriji u Južnoafričkoj Republici otkrio je jaz između dva zakona.

Naime, Zakon o radu dozvoljava kompanijama da ne plaćaju radnike za vreme provedeno u štrajku, dok Zakon o penzijskom osiguranju ne predviđa mogućnost da se ne uplaćuju doprinosi.

Stručnjaci komentarišu da pitanje i nije preterano sporno i da su poslodavci svakako u obavezi da uplaćuju doprinose tokom štrajka.

U suprotnom, mogli bi plaćati zatezne kamate i kazne, a odgovorni u kompanijama mogli bi i lično odgovarati po krivičnom zakonu.

Sa druge strane, nauplaćivanje doprinosa tokom štrajka moglo bi da donese velike probleme radnicima jer bi banke mogle da povuku novac iz njihovog privatnog penzionog fonda za naplatu eventualnih rata kredita ili drugih dugovanja, piše Business Report.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija