Početna Magazin Godine Društvo Izrael će do 2035. godine imati dvostruko više starih

Izrael će do 2035. godine imati dvostruko više starih

Izrael će do 2035. godine imati dvostruko više starih

Izrael deli sudbinu mnogih drugih zemalja – raste broj starih ljudi usled dužeg životnog veka kao posledica napretka medicine, načina života i okruženja.

U toj zemlji danas ima oko 833.000 starijih od 65 godina, a prema Gerontološkom društvu Izraela (IGS) očekuje se da će ih biti 1,64 miliona do 2035. godine.

Zato je IGS premijeru Benjaminu Netenjahuu predstavio dokument na ovu temu i pozvao ga da uspostavi državni komitet sastavljen od zakonodavaca, akademika, pružalaca usluga i predstavnika starije populacije, u cilju uspostavljanja nacionalne politike o starenju.

Društvo kaže da mnogi stari danas već žive u siromaštvu, bolesti, sa invaliditetom i u samoći, dok je još mnogo onih koji su dobrog zdravlja i nezavisni, ali imaju potrebe za uslugama iz oblasti ugostiteljstva, rada i društvenih aktivnosti koje obezbeđuju viši kvalitet života.

– Ovaj fenomen je deo procesa koji se odvija u razvijenim i zemljama u razvoju širom sveta. Neke zemlje, poput Singapura, već imaju nacionalne planove za borbu sa ovim problemom – rekao je predstavnik IGS-a za Jerusalem Post.