Početna Magazin Godine Društvo Izrael će do 2035. godine imati dvostruko više starih

Izrael će do 2035. godine imati dvostruko više starih

Izrael deli sudbinu mnogih drugih zemalja – raste broj starih ljudi usled dužeg životnog veka kao posledica napretka medicine, načina života i okruženja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
U toj zemlji danas ima oko 833.000 starijih od 65 godina, a prema Gerontološkom društvu Izraela (IGS) očekuje se da će ih biti 1,64 miliona do 2035. godine.

Zato je IGS premijeru Benjaminu Netenjahuu predstavio dokument na ovu temu i pozvao ga da uspostavi državni komitet sastavljen od zakonodavaca, akademika, pružalaca usluga i predstavnika starije populacije, u cilju uspostavljanja nacionalne politike o starenju.

Društvo kaže da mnogi stari danas već žive u siromaštvu, bolesti, sa invaliditetom i u samoći, dok je još mnogo onih koji su dobrog zdravlja i nezavisni, ali imaju potrebe za uslugama iz oblasti ugostiteljstva, rada i društvenih aktivnosti koje obezbeđuju viši kvalitet života.

– Ovaj fenomen je deo procesa koji se odvija u razvijenim i zemljama u razvoju širom sveta. Neke zemlje, poput Singapura, već imaju nacionalne planove za borbu sa ovim problemom – rekao je predstavnik IGS-a za Jerusalem Post.