Izložba fotografija „Lepota starenja“ mogla bi se zvati i „Lepota življenja“

Izložba fotografija „Lepota starenja“ biće postavljena u Parobrodu od 1. do 9. oktobra. Koliko su godine nebitne, koliko je starost lepa, sve to se pokazuje i dokazuje izloženim fotografijama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon sprovedenog Konkursa za izbor najboljih fotografija iz Srbije, Udruženje „Snaga prijateljstva“ – Amity i Foto-savez Srbije organizovali su izložbu „Lepota starenja“ . Naziv izložbe je bio i tema Konkursa. Izložba je otvorena na Međunarodni dan starijih osoba 1. oktobra.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.Gordana Čomić otvorila je izložbu pred oko četrdesetak zvanica u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Na Konkursu je učestvovalo 68 autora sa ukupno 374 fotografije. Na izložbi su izložene 72 fotografije 47 autora.

Udruženje Amity skreće pažnju javnosti na probleme i izazove sa kojima se stariji suočavaju u društvu, ali želi i da podseti na doprinose koje stariji daju porodici, lokalnoj zajednici i društvu u celini.

Znajući da se veliki broj starijih građana oseća diskriminisano prilikom pristupa ustanovama ili uslugama shvatili smo da deo razloga za to leži i u stereotipima i predrasudama prema njima.

Želimo da odamo zahvalnost nemalom broju starijih koji u svojim godinama i te kako radom doprinose bruto društvenom proizvodu zemlje.

Oni na selu doprinose očuvanju ognjišta u sve praznijim selima Srbije, doprinose očuvanju starih zanata, doprinose proizvodnji zdrave hrane. Želimo da ukažemo na njihovo akumulirano iskustvo, na njihovu mudrost, na lepotu starenja.

Oni su ravnopravni članovi zajednice i treba da budu uključeni u zajednicu na svim njenim nivoima i u svim njenim oblastima.“

UG Amity je zbog svega ovoga, u saradnji sa Foto savezom Srbije“ rešilo da na Međunarodnih dan starijih osoba putem izložbe fotografija „Lepota starenja“ daju doprinos smanjenju i prevazilaženju predrasuda i stereotipa prema starijima. Ovom izložbom daje se, rekli bismo – značajan, doprinos stvaranju društva za sve generacije.

***

Izložba  fotografija „Lepota starenja“ biće otvorena od 1. do 9. oktobra 2021. godine, radnim danima i subotom od 9 do 22 sata u Ustanovi kulture Parobrod. Ustanova kulture Parobrod nalazi se u Kapetan-Mišinoj 6a, Stari grad, Beograd.

Nakon Beograda, izložba će biti postavljena i u Aleksincu, Paraćinu i Čačku.

Naslovna fotografija ovog članka je „Doživeti stotu, doživeti stotu“ autora Vladimira Mijailovića. Ona je osvojila prvo mesto u kategoriji pojedinačnih fotografija. Ovu sjajnu fotografiju smo izabrali idući „linijom manjeg otpora“. Da ne bismo birali od svih onih kojima smo bili oduševljeni na izložbi. Posetite izložbu. Verujemo da ćete naći bar nekoliko svojih favorita.