Početna Magazin Godine Ekonomija Istorijska presuda: Klijent zadužen u švajcarcima raskida ugovor sa bankom

Istorijska presuda: Klijent zadužen u švajcarcima raskida ugovor sa bankom

Istorijska presuda: Klijent zadužen u švajcarcima raskida ugovor sa bankom

Presuda prema kojoj korisnik kredita indeksiranog u švajcarskim francima dobija pravo da izdejstvuje raskid ugovora sa bankom, predstavlja spas za 21.000 porodica u Srbiji, kaže predsednik udruženja Efektiva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Srbiji je pala prva presuda kojom je jedan korisnik kredita indeksiranog u švajcarskim francima uspeo da izdejstvuje raskid ugovora sa bankom. Presuda je doneta pred Višim sudom u Novom Sadu, a po tužbi kojom je korisnik kredita tražio raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti.

Predsednik udruženja Efektiva Dejan Gavrilović objasnio je za Dnevnik N1, da je reč o klijentu koji je na dan isplate kredita od banke dobio sedam miliona dinara, do sada je otplatio šest i po miliona dinara kredita, a po planu isplate banci duguje još 13,5 miliona dinara zbog drastičnih promena kursa švajcarskog franka.

Raskid ugovora, objašnjava Gavrilović, konkretno znači da će svaka strana morati da vrati ono što je od nje primila, odnosno klijent će vratiti sumu koju je dobio od banke sa zateznom kamatom, dok će banka vratiti sav novac koji je klijent otplatio, zajedno sa zateznom kamatom.

Predsednik Efektive siguran je da ovo neće ostati usamljen slučaj, i da će nakon „gomile presuda“ i mišljenja sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića, ovakve presude postati praksa.

„Siguran sam da je ovo istorijska presuda i spas 21.000 porodica u Srbiji. Mi odustajemo od zahteva za konverzijom kredita u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita. Više ne tražimo takav zakon, već idemo na raskid ugovora. Animiraćemo što više korisnika da tuže banke i na ovaj način rešimo problem“, najavljuje Gavrilović.