Početna Magazin Godine Ispitivanje krpelja na bakterije lajmske bolesti

Ispitivanje krpelja na bakterije lajmske bolesti

Institut za epidemiologiju VMA jedina je ustanova u Srbiji koja ispituje prisustvo bakterije „borelija burgdorferi”, izazivača lajmske bolesti, u krpeljima – po želji pacijenta, za 650 dinara. Ukoliko pacijent nema uput, naplaćuje i odstranjivanje krpelja – 540 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Preglede krpelja na VMA uveo je pukovnik profesor dr Božidar Birtašević početkom osamdesetih godina prošlog veka, tako da se ova metoda na akademiji rutinski primenjuje više od 25 godina. U „sezoni“, od aprila do oktobra, na VMA se vrši od 20 do 50 pregleda krpelja dnevno a rezultati se dobijaju od dva do 12 sati kasnije. Primenjuje se i pregled krvi na prisustvo bakterijskog antigena metodom PCR ukoliko je pacijent oštetio telo krpelja pa je njegov pregled nemoguć.
Analiza krpelja, od jula 2013. godine, biće moguća i u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, a projekat finansira Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda, kaže Dragana Despot, direktorka Zavoda.
– U pitanju je pilot-projekat rane dijagnostike lajmske bolesti na krpelju, a 20 zdravstvenih ustanova (domovi zdravlja, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Dečja klinika u Tiršovoj i Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić”) biće obaveštene o načinu dostavljanja krpelja koji je isključivo skinut sa kože pacijenata. Obezbeđeno je 400 besplatnih analiza.