Početna Magazin Godine Čovek i smrt Inđija: Na Ustavni sud zbog seoskog groblja

Inđija: Na Ustavni sud zbog seoskog groblja

Opština Inđija predala je upravljanje seoskim grobljima komunalnom preduzeću. Seljani se pitaju: „Ko ima pravo da nam oduzme groblje, izgrađeno na njivi koju je naš meštanin poklonio selu?“

Opštinsko veće Inđije početkom 2013. godine donelo je odluku da se sva seoska groblja predaju na upravu Javnom preduzeću „Komunalac“. Preduzeće je počelo da naplaćuje sahrane zbog čega Mesna zajednica sela Ljukovo traži da se groblje vrati, dok meštani u međuvremenu sami vrše pogrebne usluge.

– Pre nego što je „Komunalac“ preuzeo groblje, mi smo ulagali u njega, održavali grobna mesta, sahranjivali i sagradili kapelu, naravno, bez naplaćivanja sahrana. Sada smo podneli žalbu Ustavnom sudu Srbije i tražimo da se selu vrati groblje na upravljanje – kaže Mikica Petković, bivši predsednik mesne zajednice.

On kaže da se za sahranu sada plaća 14.300 dinara, te da na poslednjoj sahrani nisu mogli da koriste kapelu, obeležja, litije, kolica, koja su preko mesne zajednice sami kupili, i pita se: „Ko ima pravo da nam oduzme groblje, izgrađeno na njivi koju je naš meštanin poklonio selu?“

U „Komunalcu“ kažu da ne mogu pojedinci i mesne zajednice da obavljaju sahrane i održavaju groblja, te da su cena usluga jednake za sva seoska groblja u opštini. Oni tvrde da su policiji podneli krivične prijave protiv onih koji ometaju normalne aktivnosti na seoskom groblju u Ljukovu, pišu Novosti.