Početna Magazin Godine Društvo I stari se ubijaju, zar ne

I stari se ubijaju, zar ne

Francuska ministarka upozorava: Društvo se generalno ne potresa zbog samoubistava starijih osoba, a ona su sve češća pojava. 

Samoubistvo je, nakon saobraćajnih nesreća, drugi uzrok smrti kod osoba između 15 i 24 godina, prema zvaničnoj francuskoj statistici. U toj starosnoj grupi, 16% umrlih izvršilo je samoubistvo, što je alarmantan podatak. Ono što se manje spominje u francuskoj javnosti jeste da i samoubistva starijih osoba predstavljaju veliki društveni problem, kaže Mišel Delone, ministarka za stare i autonomiju u francuskoj vladi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Postoji pak bitna razlika: mladi često pokušaju samoubistvo kako bi privukli pažnju. Stari pokušavaju samoubistvo da bi umrli. I generalno, oni se u dovoljnoj meri potrude da ne omanu u nameri.

Dokaz za to je i stopa hospitalizacije onih koji su pokušali samoubistvo. Ona je 10 puta veća kod mlađe starosne grupe. Dok stopa umrlih usled samoubistva iznosi 20 smrti na 100.000 ljudi starosti do 25 godina, ona za starosnu grupu od 75 do 84 godine iznosi 60/100.000, a za grupu starijih od 85 čak 124 na 100.000. Od 70 godine starosti krivulja stope rasta samoubistava naglo raste.

Pored toga, starije osobe često gube želju za životom zbog čega odbijaju da jedu što ubrzo dovodi do smrti. Ovi slučajevi zvanično ne spadaju u „samoubistva“. U Francuskoj danas, tri glavne odlike koje karakterišu tip samoubice jesu: muškarac, stariji i udovac.

Takođe, i pored činjenice da je broj samoubistava u prethodnih 10 godina blago opao, treba imati u vidu da je moguće da su brojevi drugačiji zbog porasta broja starih i njihove izraženije namere da uspešno organizuju, okruženi opštom ravnodušnošću društva, sopstvenu smrt.

Jer, treba priznati: društvo se potresa, između ostalog jer se oseća odgovornim, zbog samoubistva mladih, ali je mnogo ravnodušnije prema samubistvima starih.
Mišel Delone, ministarka za stare osobe i autonomiju zato je skrenula pažnju francuske javnosti na ovaj fenomen.