Magazin Godine Porodica Tehnologija i obrazovanje

Hubert startap povezuje starije sa porodicama putem interneta

Francusko-rumunski startap, inspirisan dvema bakama koje se nisu snalazile sa internetom, omogućava starima da na veoma jednostavan način ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima i porodicom.

Jedan od autora živeo je 2.000 kilometara daleko sa porodicom kada mu je umrla baka sa kojom je želeo da bude u svakodnevnom kontaktu putem interneta, što je bilo teže ostvarivo. U razvoju aplikacije za starije pomogao mu je IT dizajner iz Londona koji je napredak aplikacije proveravao sa svojom 87-godišnjom bakom.Za nju su prilagoli aplikaciju tako da na interfejsu tableta ili telefona ima samo dva dugmeta: igre i Skajp, dok su sve ostale aplikacije sakrivene. Međutim, tableti su i dalje nepoznanica za mnoge starije korisnike pa je predviđena i usluga daljinskog podešavanja uređaja, rešavanje problema i instalacija novih aplikacija. Cena ove usluge biće 15 evra mesečno.

– Proizvođači mahom računaju na to da stariji žive sa porodicama koje im mogu pomoći da koriste nove proizvode, ali to često nije tako – kažu autori.

Sličnu daljinsku uslugu ponudio je 2013. godine i Amazon, ali prvenstveno u cilju pospešivanja sopstvene prodaje. Međutim, ova aplikacija može da se koristi na svim Android telefonima, prenosi Yahoo.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija