Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Češka: Žene primaju značajno manje penzije od muškaraca

Prosečna penzija Čeha iznosila je krajem marta 444 evra u preračunu, dok je istovremeno prosečna penzija Čehinje za 370 evra. Može li se ovakva diskriminacija nekako rešiti?

Češka vladajuća koalicija, uz podršku opozicije, razmatra način da pokuša da reši aktuelnu diskriminaciju Čehinja koje imaju za 20 odsto manje penzije od muškaraca, javlja Beta.

Kao moguće rešenje razmatra se i ideja da se saberu osnovice a zatim podelile na supružnike na dve jednake penzije.

Komisija za penzijsku reformu u Češkoj sastavljena od političara i eksperata na zahtev ministarke rada i socijalnih pitanja Mihaele Marksove Tominove pokušava da reši i problem diskriminacije žena koje imaju manje penzije zbog porodiljskog odusustva.

One su obično i zaposlene u manje plaćenim granama a i kada su na vodećim, dobro plaćenim poslovima primanja su im po pravilu niža nego kod muškaraca.

Prosečna penzija Čeha iznosila je krajem marta 444 evra u preračunu, dok je prosečna penzija Čehinja 370 evra.

Takvo rešenje problema diskriminacije Čehinja u starosti podržala je i ministarka Marksova Tominova ali za sada nije jasno da li bi se radilo o obaveznom ili dobrovoljnom rešenju, kao i da li bi važilo samo za venčane ili i vanbračne partnere.

– Za češke uslove bi bilo bolje kada bi bilo dobrovoljno. Parovi bi o svojoj odluci obavestili upravu socijalnog i penzijskog osiguranja i za svaku godinu bi im pripisali svakome po pola ukupnog doprinosa – kazao je nedeljniku Respekt predsednik Komisije za penzije Martin Potuček, prenosi B92.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija