Početna Magazin Godine Društvo Hong Kong: Država daje sedam dana, a porodica? (5)

Hong Kong: Država daje sedam dana, a porodica? (5)

Hong Kong je počeo da beleži rast stope samoubistava od 1997. godine, a nekoliko godina kasnije posvetio se rešavanju ovog problema…

Hong Kong je počeo da beleži rast stope samoubistava od 1997. godine kada su Britanci ovo ostrvo vratili Kinezima, i kada je ovaj deo sveta pogodila velika Azijska finansijska kriza. Stopa samoubistava među starijima skočila je za 50 odsto od 1997. do 2003. godine, sa 12,1 na 18,6 na 100.000 ljudi, a i tad je nastavila da raste sve do 40,4.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kriza sa epidemijom SARS-a dodatno je podigla broj samoubistava jer stariji „nisu želeli da budu teret mlađima“ zaključila je jedna studija tada. Međutim, stručnjaci kažu da je to nije baš tačno i da je pre reč o tome da nisu želeli u bolnicu, plašili su se infekcije, nisu želeli bol i bolest, i nisu videli nikakvu nadu u budućnost.

Međutim, od tada je Hong Kong učinio mnogo da reši problem. U bolnicama je uspostavljen sistem brze prisijatrijske procene, ali i posebno vođenje slučaja i medicnske nege starijih osoba koje su u posebnom riziku da se odluče na samoubistvo. Timovi u ovim odeljenjima (one-stop clinic) bili su direktno odgovorni za stare koji bi prošli kroz njihovu evaluaciju.

Imali su rok od sedam dana da pruže sve potrebne usluge starijima. Izgradili su odličnu mrežu sa zajednicom. Edukovali su socijalne radnike i dali im uputstva u kojim slučajevima da stare upute direktno u ove klinike.

Stopa samoubistva među starijima od 65 godina u Hong Kongu i dalje je dva do tri puta veća u odnosu na ostale populacije, ali je pala od 2003. do 2011. godine sa 40.4 na 23,3 slučaja na 100.000 stanovnika. Kao i slučaju Singapura – država može da pomogne donekle, ali porodica i društvo moraju preuzeti svoj deo odgovornosti.