Početna Magazin Godine Holivudski imperativ: mladoliki u starosti bez vidljivog truda

Holivudski imperativ: mladoliki u starosti bez vidljivog truda

Na ovogodišnjoj dodeli Oskara zaključeno je da treba stariti kao Meril Strip ili Sali Fild, a nikako kao Kim Novak ili Lajza Mineli. 

Pored toga što je dokumentarni film „Dama iz broja 6“ dobio Oskara, ovogodišnja dodela nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka dotakla se teme starenja i putem brojnih komentara za vreme i neposredno nakon završetka ceremonije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Novinarka Amanda Hes primećuje da je zaključeno da treba stariti kao Meril Strip (nominovana za film „August: Osage County“) ili Sali Fild, a nikako kao Kim Novak ili Lajza Mineli. Jasno je vidljivo da su Kim i Lajza imale značajnu pomoć estetskog hirurga. Za razliku od njih, Meril i Sali stare „dostojanstveno“ i „prirodno“.

Ali niko ne zna šta su sve njih dve morale da rade da bi održale svoj izgled – sve što znamo jeste da su one uspele da izgledaju neverovatno lepo nakon 60-te, a da se ne vidi da su na tome radile.
To znači da su izbegle očigledne hirurške zahvate, ali to isto tako znači i posvećivanje dobrog dela života treninzima, dijetama, kremama i tretmanima koji doprinose „prirodnom“ izgledu u starosti. Pored toga, izbegavanje težih oboljenja definitivno ne škodi – Kim Novak je preživela rak dojke 2010. godine.

Čak ni za mlade, holivudska lepota nikada nije bila sasvim prirodna.
Kada je Kim, 50-ih godina, ulazila u filmsku industriju, direktori studija naterali su je da ispravi zube, izblajha kosu, rigoroznim dijetama i vežbama oslabi i da neprestano šminka lice. Odakle li joj samo ideja da je samo izgled važan? Holivud je od Kim napravio zvezdu, a onda je napustio pre nekoliko decenija.

Glumice imaju još jedan način da izbegnu sramotu i osudu koje dolaze se procesom starenja: treba samo da se drže po strani prvih šest decenija života. Kao npr. Džun Skvib ili Džudi Denč.

Priča se svodi na to da ne želimo da holivudske dive izgledaju kao druge žene njihovih godina. Sandru Bulok svi hvale zbog toga što izgleda predivno u 49. godini, ali naročito je predivna baš zato što „ne izgleda kao da joj je 49“! Još bolje je ako imate 23. Dženifer Lorens se smeši sjajna karijera u Holivudu – ukoliko zadrži svoj mladalački izgled do samrtne postelje.