Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Holandija: Dom u kome penzioneri i studenti žive u skladnoj simbiozi (video)

Holandija: Dom u kome penzioneri i studenti žive u skladnoj simbiozi (video)

U jednom domu za stare u Deventeru u Holandiji, dosetili su se kako da poboljšaju uslugu, a da pri tom nisu ni povećali cene smeštaja niti opteretili sopstveni budžet.

U domu, pored stalno zaposlenog osoblja, radi i 50 studenata koji zauzvrat ne dobijaju novčanu nadoknadu, već pravo na smeštaj u domu.

Ovo je model koji zadovoljava sve uključene strane: studenti dobijaju veoma lepe, nezavisne garsonjere, korisnici doma dobijaju bolju uslugu, a uprava doma zadovoljne korisnike. U opuštenoj, prijatnoj atmosferi studenti i stanari doma ostvaruju zanimljivu i obostrano korisnu interakciju.

Studenti su u obavezi da rade 30 sati mesečno u domu. Francuska agencija Frans-Pres prikazuje 20-godišnjeg studenta arhitekture Jurijena kako obučava 85-godišnjeg Antona kako da koristi internet i društvenu mrežu Fejzbuk. Anton objašnjava kako on zna neke stvari, ali Jurijen zna sve i lepo ga uči. Sada može i da čita novine na internetu, igra igrice i proverava elektronsku poštu.

U ovom domu je 50 studenata koji rade sa 160 korisnika doma. Ovi studenti mogu i da pozovu prijatelje na piće, da dovedu devojku ili mladića, da se vrate kasno uveče – nema nikakvih posebnih restrikcija što se tiče njihovog stila života.

Naravno, kao i svugde, bitno je poštovanje komšija. Jurijen priča kako je jednom, vraćajući se veoma kasno, probudio svoju komšinicu, ali se zbog toga uljudno izvinio i nije bilo nikakvih problema. Niti on divlja, niti mu njegove komšije zameraju na njegovom, ipak drugačijem stilu života.

Posao studenata u domu nije da zamene zaposlene, već da dopune njihov rad.
Oni organizuju razne kreativne radionice, razgovaraju sa stanarima doma, ali mogu i da pomognu oko večere ili da idu u kupovinu.

Menadžer ljudskih resursa u domu objašnjava da studenti imaju drugačiji, bliskiji odnos sa starijim stanarima doma. Upravi doma mnogo znači njihovo prisustvo jer oni lakše primete ako nešto nije u redu sa nekim njihovim starijim komšijom.

Zahvaljujući studentima, stariji stanari doma imaju i bolju vezu sa spoljnim svetom. Ono što je najdragocenije jesu razgovor i razmena.

Direktorka Humanitasa, holandske neprofitne organizacije koja je osnovana još 1945. godine u cilju pomaganja osobama kojima je pomoć potrebna, objašnjava kako postoji razlika u ispunjavanju potreba starijih ljudi.

Stara osoba koja npr. ima problema sa kolenom teško da može da očekuje da će se koleno toliko oporaviti da bude funkcionalno kao ranije. Ono što možemo da učinimo jeste da stvorimo takvo životno okruženje i da obogatimo svakodnevicu te osobe tako da ona zaboravi na problem sa kolenom.

Možete pogledati video-zapis Frans-Presa. Video je na francuskom, ali vam može biti zanimljivo, iako ne znate ovaj jezik, da pogledate kako izgleda život u ovom holandskom domu i smeštaj holandskih studenata koji u njemu žive i rade.


Aux Pays-Bas, étudiants et aînés colocs en… by afp