Foto albumi Umetnost i starost

Grey Power: Umetnički projekat Moć sedih

Umetnički projekat “Moć sedih” (Grey Power) delo je holandskog dizajnera Joni Lefevrea (Yoni Lefevre) u kom pokušava da oživi na fotografija dečije crteže koji predstavljaju njihove bake i deke.

– Živimo u društvu koje ubrzano stari. Većina ovo posmatra kao negativan razvoj. Stariji ljudi se posmatraju kao neko ko stoji sa strane, ko je izgubio svoju samostalnost. Ali ja vidim veliku vrednost koju ova generacija može da ponudi – priča umetnik i dodaje:
7878_grey_power_yoni_lefevre_baka_basta_cvece
– Za ovaj projekat koristio sam dečije crteže da bih stvorio novu sliku o ovoj generaciji. Deca ne gledaju svoje bake i deke kao sede i usahnule, već kao ljudska bića koja dodaju boje u njihov život.
– Njihova sveža perspektiva može doprineti pozitivnijem pogledu na sastav našeg društva.
Sve četiri fotografije i crteže možete pogledati na sajtu Yoni Lefevre-a.
Baka je prikazana na fotografiji onako kako je doživljava i kako ju je predstavilo njeno unuče na crtežu.
Deka je prikazan na fotografiji onako kako ga doživljava i kako ga je predstavilo na crtežu njegovo unuče.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija