Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Vranje

Grad Vranje, sa opštinom Vranjska banja i još 108 naseljenih mesta, po popisu iz 2011. godine ima oko 75.000 stanovnika, što ga čini 15. najvećim gradom u Republici Srbiji.

Zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju u dolini Južne Morave, tom koridoru koji spaja unutrašnjost Balkanskog poluostrva sa Vardarskom dolinom u Makedoniji i dalje sa Grčkom, naselje ovde postoji od antičkog doba.

Istovremeno, ovakav položaj grada, tokom poslednja dva veka uslovio je i brojne patnje lokalnog stanovništva jer se grad u 19. veku nalazio u pograničnom području Kneževine Srbije prema Osmanskom carstvu, ali i u 20. veku kada je tokom oba svetska rata bio pod zloglasnom bugarskom okupacijom.

Ipak, grad od Drugog svetskog rata beleži stalni rast broja stanovnika.

Grad je nedavno dobio i veliku akumulaciju za vodosnabdevanje koja ima i veliki sportsko-rekreativni i turistički potencijal za Vranje – jezero Prvonek


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija