Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Garaško jezero na Bukulji kod Aranđelovca

Garaško jezero nalazi se 10 kilometara od Aranđelovca i Bukovičke banje, na obodima Bukulje. Izgrađeno je 1976. godine, pregrađivanjem reke Bukulje za snabdevanje Aranđelovca i okoline vodom.


Jezero se sastoji od tri kraka Milićevići, Lekići i Vrbe, koji su dobili nazive po potopljenim zaseocima sela Garaši i Jelovik.

Dubina jezera je oko 22 metra, a površina oko 65 hektara. Jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za ribolovce (klen, crvenperka, bodorka, krupatica, babuška, šaran, smuđ, som, amur i štuka).

Samo jezero nije uređeno za kupanje ali ipak je omiljeno izletište Aranđelovčana i ljudi iz okoline jer ima i bazen pored samog jezera.

Zanimljivo je da preko jezera prelazi i most preko kog je put od Aranđelovca ka Ljigu na Ibarskoj magistrali.

Na obodima Bukulje, nastalo pregrađivanjem istoimene reke, Garaško jezero služi za snabdevanje vodom Aranđelovca i okoline, ali se može i uživati u njemu.

Posted by Penzin on Donnerstag, 18. Juni 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija