Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero ili Jezero Đerdap, četvrto je po veličini jezero na Balkanu i najveće u Srbiji. Nalazi se na Dunavu u istočnoj Srbiji na granici sa Rumunijom. Nastalo je 1972. kada su Jugoslavija i Rumunija izgradile hidrocentralu „Đerdap I“ (kasnije su izgrađene i hidroelektrane Đerdap II i Đerdap III).

Jezero zauzima prostor Đerdapske klisure a na južnoj, srpskoj obali jezera nalazi se Nacionalni park Đerdap.

Jezero je dugačko preko 100 kilometara, a na najširem mestu široko je osam kilometara. Najveća dubina dostiže 100 metara. Površina jezera je 253 km², od čega je 163 km² na srpskoj, a 90 km² na rumunskoj strani.

Izgradnjom Đerdapskog jezera potopljene su velike površine, ne samo u klisuri nego i u gornjem toku Dunava.

Nažalost, među potopljenim lokacijama nalaze se i brojna značajna istorijska i arheološka nalazišta od kojih su neka izmeštena: Lepenski vir, Golubačka tvrđava, Ada Kale (čuvena po seči dahija u Prvom srpskom ustanku), Trajanova tabla, itd.

Izvor: Google Maps


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija