Početna Magazin Godine Ekonomija Francuska: Paru penzionera za život potrebno 2.200 evra mesečno

Francuska: Paru penzionera za život potrebno 2.200 evra mesečno

Francuska: Paru penzionera za život potrebno 2.200 evra mesečno

Četvoročlanoj porodici sa dvoje dece za pristojan žvot u Francuskoj potrebano je 3.284 evra mesečno, dok je samcu koji živi u socijalnom stanu potrebno minimalno 1.424 evra mesečno za pristojan život u francuskom gradu srednje veličine.

Ovo se navodi u najnovijem godišnjem izveštaju nacionalne agencije za nadzor siromaštva i socijalnog isključenja (ONPES).

Za samohranu porodicu sa dvoje dece sa socijanim smeštajem minimalno je potrebno 2.599 evra, za zaposleni par bez dece 1.985 evra a za penzionisani par 2.187 evra.

Izveštaj je rađen na osnovu trogodišnjeg istraživanja, a kriterijumi su uzeti na nivou EU. Pristojan život podrazumeva mogućnost kupovine prosečne potrošačke korpe, korišćenje jednog broja usluga kao i minimalni uslovi za život.

Za porodicu sa dvoje dece obavezna je posebna soba za svako dete ukoliko su različitog pola ili ukoliko je razlika između njih veća od šest godina, dok je za penzionere neophodna i dodatna gostinjska soba.

Porodica sa decom, da bi pristojno živila, treba da ima bar polovni automobil, da je u stanju da ode bar jednom godišnje na odmor u trajanju od dve nedelje, a penzioneri i samci u trajanju od nedelju dana, da je u stanju da plaće sportske i kulturne aktivnosti, da primi goste, da kupuje poklone.

U izveštaju se navodi da je 55 odsto samohranih porodica u Francuskoj siromašno, dok 40 odsto njih nema dovoljno sredstava za pristojan život.

Oko12 odsto parova sa dvoje dece živi ispod granice siromaštva, a 24 odsto nema dovoljno za pristojan život. Oko 14 odsto francuskih penzionera je siromašno, a 45 odsto njih nema dovoljno za pristojan život.

Granica siromaštva

Samo 12 odsto radnoaktivnih porodica bez dece nema dovoljno sredstava za „normalan“ život, pet odsto živi ispod granice siromaštva. Granica siromaštva u Francuskoj predstavlja 60 odsto od prosečnog životnog standarda i ona iznosi 987 evra za osobu koja živi sama, prenosi Tanjug.