Magazin Godine Svet

Francuska: Nezakonito kontaktirati radnike posle radnog vremena

Novi zakon u Francuskoj kaže da se u kompanijama sa 50 i više zaposlenih radnik ne sme kontaktirati nakon radnog vremena. Dakle, nema više hitnih mejlova sa posla tokom vikenda za većinu Francuza, pošto se sada takav kontakt smatra ilegalnim.

Zamislite, oni će se osloboditi onog neprijatnog grča u stomaku dok se odmaraju posle posla a stigne mejl da se nešto hitno uradi! Svi znamo da konstantna dostupnost na poslu može imati i fizičke i psihičke posledice po zdravlje, stoga Francuzi žele da proglase ovo ilegalnim. Kad se radi, radi se, kad se odmara, odmara se!

Zaposleni u Francuskoj imaju već 30 slobodnih dana u toku godine i 16 nedelja potpuno plaćenog porodičnog odsustva. A inicijativa da firme sa 50 i više zaposlenih neće smeti da kontaktiraju zaposle posle radnog vremena se uvodi jer je ljudima sve teže da se distanciraju od posla.

Da li će to konačno građani Francuske moći slobodno da uživaju u vremenu nakon posla? Zamislite, ceo vikend a niko vam ne piše sa posla! Danas je na poslu više stresa nego što ga je ikada bilo, pokazuju sve studije.

Zaposleni i kada fizički napusti kancelariju, ne ostavlja svoj posao. Dostupni su putem mejlova, vajber grupa, i sve to život pojedinca čini vezanim samo za posao. Novi zakon bi trebalo da spreči kompanije da posao prelivaju u privatni život zaposlenih, prenosi Informativa.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija