Ekonomija Magazin Godine Srbija

Fond PIO, zbog sopstvene greške, traži penzioneru 40.000 dinara

Slika: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO)

Potpuno besmisleno! Na adresu penzionera Žarka Milevskog je stiglo rešenje PIO fonda po kojem je dužan da vrati oko 40.000 dinara jer su u tom fondu napravili grešku.

Pošto su tek sad primetili da su mu osam godina isplaćivali 400 dinara veću penziju, RF PIO zahteva od Žarka Milevskog da im sve to vrati u roku od 15 dana, i to od penzije koja iznosi 28.000 dinara.

Pančevački penzioner požalio se redakciji dnevnog lista Alo!:

“Kad se nisam srušio kad sam video da u rešenju piše da treba da im uplatim 39.700 dinara! Onda sam detaljno pročitao o čemu se radi i još se više zapanjio. Pa oni su mi radili obračun penzije i koliko su izračunali da treba, toliko i primam sve ove godine. Odjednom, kažu da mi uplaćivali za 400 dinara veću penziju i traže novac nazad. Ne mogu da verujem! Moja penzija je 28.000 dinara, kako ću to preživeti”, žali se Milevski.

On navodi da u samom rešenju stoji i da novac PIO fondu može da vrati na rate, putem administrativne zabrane na penziju.

“I sada bih ja, ni kriv ni dužan, trebalo mesečno da im ostavljam polovinu ili trećinu penzije! A oni su napravili grešku, koje ja nisam ni bio svestan. Jedva i sa ovom penzijom može da se preživi, još ako mi i od nje budu uzimali, pa samo da sednem i plačem”, kaže Mitevski.

Redakciji dnevnog lista “Alo!” u Fondu PIO su objasnili da moraju da otvore konkretan predmet kako bi ustanovili šta je u pitanju, a to ne mogu u jednom danu, te su objašnjanje najavili u ponedeljak, 22. avgusta.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
 • POSTOVANI
  KAKO JE MOGUCE DA SE KONACNO U OVOJ DRZAVI UVODI RED U SVE OBLASTI STO JE TA POHVALU
  SAMO JE P I O IZOLOVAN OD SVAKOG LJUDSKOG PONASANJA necu sebi dozvoliti druge reci
  PIO JR TU ZBOG PENZIONERA OD NJIH ZIVI TREBALO BI DA SU IM PPENZIONERI INTERESNA GRUPA ZBOG TOGA NIJE TACNO DA IH IMA PREVISE VEC JE MLADIH PREMALO STO IMAJU PRILIKU DA ZIVE OD SVOG OBRAZOVANJA I RADA KOJI VOLE SVOJU SRBIJU I NISU SE DALI NAJURITI IZ NJE
  MOJA PORODICA NIJE PARAZITSKA NITI TO SMATRAM ZA OSTALE JEDNO DETE FAKULTETSKI
  OBRAZOVANO DRUGO FAKULTETSKI OBRAZOVANO DOKTORIRALA U SVAJCARSKOJ SUPRUG FAKULTETSKI OBRAOVAN SVI RADE USTRUCI I VAN STRUKE I SUPRUG SE DOSKOLOVAVA POSLE FAKULTETA KONACNO JA SAMO SREDNJA SKOLA 28 G STAZA PENZIONISANA ZBOG PARKINSA
  13OOO MESECNO KADA SE POJAVIM NA BILO KOJOJ KOMISIJI PIO KAZU MI NISTE U KOLICIMA IMAM
  NOCNO I DNEVNO UMOKRAVANJE U POPODNEVNIM I NOCNIM SATIMA MALTENE TOTALNO NESAMOSTALNA NE TRAZIM POVECANJE PENZIJE VEC NEKO OD PRAVA ZA KVALITETNIJI ZIVOT KAO LEKARI ZNAJU A NEMAM UTISAK DA SAM I BILA KOD LEKARA
  VEROVATNO NEKO OD PRAVA I LEPA REC ZA JOS TEZE BOLESNIKE SLEDI TEK AKO SV PETAR NEKOG VRATI PREKO 7 GOD SE LECIM OD PARKINSA KOD DIVNIH LEKARA KOJI SE ZALAZU I PIO BI TREBAO DA PORADI NA SEBI USKLADI SE SA ZEMLJAMA U OKRUZENJU I EU OVAKVE NAS NECE A ONI I DALJE
  PRAVE KUCU OD KROVA I ZDUSNO MISLE DA SMO UVERENI U ISPRAVNOST
  SMATRAM I VERUJEM DA CE G VUCIC PITATI DA LI SU SVAKI DAN SRETNI ZBOG TESKO BOLESNE DECE STARIH I NESPOSOBNIH KOJIMA JE NEKO PROCERDAO NOVVAC UPLAIVAN ZA DANASNJU MUKU
  POZDRAV VERUJEM DA SVI MOZEMO BITI ZDRAVIJI ZDRAVLJE JE JAKO SKUPO I KUPUJE SE

  • Znamo da ima mnogo nepravde i teških slučajeva. Jedan od razloga zašto Penzin istrajava jeste da ukažemo i na to. Ipak, kad god pročitamo nešto kao što je Vaš komentar, mi zanemimo. Jer šta da Vam kažemo, kako da pomognemo? Pretpostavljamo da Vi i ne tražite od nas odgovor, niti bilo kakvu pomoć, ali je teško čitati i ćutati, čitati i biti nemoćan da bilo šta učiniš. Istina je: svi možemo biti zdraviji. Želimo Vam da bolest držite pod kontrolom. Pozdrav!

 • Član 211

  Ko izvrši isplatu znajući da nije dužan platiti, nema pravo da zahteva vraćanje, izuzev ako je zadržao pravo da traži vraćanje ili ako je platio da bi izbegao prinudu.

  zakon o obligacionim odnosima kaze da ovaj penzioner NIJE duzan da vrati ono sto nije ni trazio..dakle nije on kriv za greske i nesavestan rad RF PIO..

  • neka to plati odgovorni službenik PIO, pa će se takve greške ređe dešavati

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija