Fond PIO upozorava: Za isplatu usklađenog iznosa penzije, nije potrebna prijava

Fond PIO podseća da sa sledećom isplatom, sledi i najavljeno usklađenje od devet odsto. Istovremeno upozoravaju da za isplatu usklađenog iznosa penzije, nije potrebna prijava.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) izdao je saopštenje u vezi sa isplatom usklađenog iznosa penzije, naglašavajući da za isplatu nije potrebna posebna prijava.

Fond PIO podseća da se povećanje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za devet odsto odnosi na sve korisnike penzija i ostalih prava. Penzije su, zapravo, usklađene za ovaj iznos počev od novembra 2022. godine. Dakle, Fond PIO će početi sa isplatom uvećanih novembarskih penzija i ostalih prava od decembra 2022. godine.

Fond PIO naglašava da za isplatu usklađenog (uvećanog za 9%) iznosa penzije nije potrebna posebna prijava. U Saopštenju Fonda se kaže:

„Kao što ni do sada, pri svakom prethodnom usklađivanju penzija i ostalih prava, nije bilo potrebno da korisnici penzija i ostalih prava podnose bilo kakav zahtev Fondu da bi im se isplatio usklađeni iznos, tako ni sada, a ni u buduće, nije potrebno da se podnosi zahtev, s obzirom da će se uvećanje obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.“

„Takođe, budućim korisnicima penzija i ostalih prava navedeno povećanje će se uračunati kroz obračun penzija i ostalih naknada, tako da ni oni nemaju potrebe da podnose bilo kakav zahtev Fondu PIO u vezi s tim.“

Bilo kakvo pozivanje korisnika penzija od strane raznih pojedinaca (advokati, udruženja, grupe građana i sl) da navedena povećanja mogu ostvariti uz njihovo posredstvo i prethodno podnošenje zahteva, jeste direktno dovođenje u zabludu penzionera. Ovim penzioneri rizikuju određene negativne posledice, za sebe i svoje naslednike.

Izvor: Fond PIO