Foto albumi Severna Amerika

Flamingo Aleksandra Kaldera u Čikagu

Skulpturu Flamingo napravio je Aleksander Kalder, jedan od najpoznatijih američkih vajara XX veka a čak je i boja po njemu dobila popularno ime – Kalderova crvena.

Jarkom bojom (od tada poznata kao Kalderova crvena) i elegantnim linijama skulptura čini lep kontrast trima crnim i stamenim zgradama koje je okružuju.

Sve tri zgrade savezne vlade na ovom čikaškom trgu, u Bauhaus stilu projektovao je čuveni arhitekta Mis Van Der Roe.
Dok boja čini kontrast, materijal od kojeg je izrađena sličan je materijalu zgrada pa se na taj način skulptura uspešno integrisala u sveukupni izgled trga.

Bez obzira na monumentalne proporcije (16 m), zahvaljujući njenom otvorenom dizajnu, posmatrači mogu da prođu ispod skulpture što im omogućava da je dožive u odnosu na visinu ljudi. Prilikom njene instalacije na ovom trgu, 1974. godine, upriličena je velika narodna fešta u kojoj je učestvovao ceo Čikago.

Ova skulptura je naručena od grada Čikaga i prva je u nizu umetničkih dela koja je grad dobio zahvaljujući Programu javne umetnosti. Od budžeta za izgradnju i renovaciju svih javnih zgrada, 1,33% ide u fond za finansiranje ovog programa.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija