Društvo Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Fejsbuk se zaigrao osećanjima korisnika

Fejzbuk je manipulisao sadržajem koji se prikazuje na oko 700.000 profila da bi ustanovilo mogu li emocije da se šire društvenim mrežama – pozitivne ili negativne. 

U studiji iz 2012. godine Fejzbuk je manipulisao sadržajem koji se prikazuje na oko 700.000 profila da bi ustanovilo mogu li emocije da se šire društvenim mrežama – pozitivne ili negativne.

Doduše, korisnici Fejzbuka jesu potpisali da pristaju da se njihovi podaci koriste za istraživanja, ali, ostaje moralno pitanje da li je u redu da se neko igra sa emocijama ljudi. Kako?

Polovina ispitanika koji nisu znali da su ispitivani, videla je neko vreme samo pozitivne vesti od prijatelja i stranica koje su “lajkovali”, dok je druga polovina videla samo negativne. Zatim je praćen sadržaj koji su delili sami i jedni i drugi.

Rezultati su objavljeni 2014. godine, i poslednjih dana juna ovo je izazvalo malu buru (još jednu) na internetu. Istraživači su ustanovili da je moguće promeniti raspoloženje ljudi putem društvene mreže ukoliko se filtrira sadržaj dostupnih informacija.

Komentar Penzina: Zanimljivo je da Fejzbuk i dalje uspeva da pokrene ljude da kompaniju pozivaju na moral, etiku, poštovanje ličnosti i privatnosti. Svako ko ima profil na toj, i mnogim drugim društvenim mrežama, već je pristao da bude deo nebrojenih eksperimenata. Možda će nekima biti ponuđeno da biraju između plave i crvene pilule?

Više detalja čitajte na sajtu Politike.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija