Društvo Magazin Godine

Federacija BiH: Penzija za šestinu staža – pola evra!

Mitra Dragić od Federacije Bosne i Hercegovine prima penziju od koje sebi jedva može priuštiti jedan (ceo) hleb. Penzionerka iz Lukavca, naime, ostvaruje starosnu penziju u BiH u iznosu od, ni manje ni više, nego – jedne konvertibilne marke!

Za staž u Republici Srpskoj dobila je, prema vremenu staža, srazmeran deo penzije, ali je u Federaciji BiH diskriminisana po tom pravu, mada su doprinosi uredno uplaćivani, na šta ni Fond PIO/MIO nije imao primedbi, ali je kod obračuna penzije za skoro jednu šestinu staža dobila samo 1 KM (pola evra) penzije, objašnjava njen suprug Vojin.

– Supruga, koja je uredno ostvarila pravo na starosnu penziju, od Fonda PIO RS prima penziju u iznosu od 50,80 KM za ostvareni staž na području RS. No, PIO/MIO Federacije BiH nije hteo uzeti u obračun staž iz tog bosansko-hercegovačkog entiteta nego je uzeo staž od dva meseca, pa Mira dobija marku penzije”, kazao je Vojin za “Dnevni avaz”.

Dragić je dodao da, prema dokumentaciji koju on poseduje, niko ne osporava ostvareni staž, ali on nije uzet u obzir prilikom obračuna iznosa penzije.

“Ja sam išao advokatima zbog toga, ali nisam mogao finansijski podneti troškove, predavao sam žalbe PIO/MIO FBiH, na koje sam dobio odgovor da je sve urađeno prema zakonu. Kada sam predočio listing da je staž uplaćen, oni mi nisu ništa odgovorili”, rekao je Dragić.

Posle toga, razgovarao je i s drugim penzionerima koji imaju isti problem kao njegova supruga, ali su mu oni kazali da nikada neće dobiti ništa više i da treba odustati od ovog slučaja, prenosi Mondo.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija