Početna Magazin Godine Društvo EU: Posebne preporuke državama članicama za 2014. godinu (1): Starenje stanovništva

EU: Posebne preporuke državama članicama za 2014. godinu (1): Starenje stanovništva

Penzin prenosi osnovne poruke Evropske komisije državama članicama za 2014. godinu koje se odnose na penzije, penzione planove i zdravstvo država članica i EU.

Evropska komisija Evropske unije objavila je, 2. juna 2014. godine, Memorandum sa pitanjima i odgovorima za Posebne preporuke državama članicama (CSRs) za 2014. godinu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzin prenosi osnovne poruke iz ovog dokumenta koje se odnose na penzije, penzione planove i zdravstvo država članica i EU.

Penzije se pominju u drugom pitanju: „Koji su glavni izazovi pred državama članicama u 2014. i 2015. godini?“ U drugoj od pet tačaka u ovom pitanju, navedeno je smanjenje javnog duga koji je znatno porastao od 2008. godine kao posledica krize, a procene su da će ove godine dostići vrhunac, naročito u Belgiji, Irskoj, Grčkoj, Španiji, Italiji, Kipru i Potugalu, gde ostaje iznad 100 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Međutim, istovremeno će biti važno očuvati potrošnju u oblastima obrazovanja, istraživanja, infrastrukture ili inovacija, što je podvučeno u preporukama za Češku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Veliku Britaniju i Španiju.

Kao posebna stavka u ovom delu Memoranduma, izdvaja se problem troškova starenja stanovništva, naročito u smislu penzija i zdravstva – dva velika izazova za javne finansije, pa su u tom smislu upućene preporuke za 19 zemalja članica.