Početna Magazin Godine Društvo EU: Posebne preporuke državama članicama za 2014. godinu (1): Starenje stanovništva

EU: Posebne preporuke državama članicama za 2014. godinu (1): Starenje stanovništva

Penzin prenosi osnovne poruke Evropske komisije državama članicama za 2014. godinu koje se odnose na penzije, penzione planove i zdravstvo država članica i EU.

Evropska komisija Evropske unije objavila je, 2. juna 2014. godine, Memorandum sa pitanjima i odgovorima za Posebne preporuke državama članicama (CSRs) za 2014. godinu.

Penzin prenosi osnovne poruke iz ovog dokumenta koje se odnose na penzije, penzione planove i zdravstvo država članica i EU.

Penzije se pominju u drugom pitanju: „Koji su glavni izazovi pred državama članicama u 2014. i 2015. godini?“ U drugoj od pet tačaka u ovom pitanju, navedeno je smanjenje javnog duga koji je znatno porastao od 2008. godine kao posledica krize, a procene su da će ove godine dostići vrhunac, naročito u Belgiji, Irskoj, Grčkoj, Španiji, Italiji, Kipru i Potugalu, gde ostaje iznad 100 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Međutim, istovremeno će biti važno očuvati potrošnju u oblastima obrazovanja, istraživanja, infrastrukture ili inovacija, što je podvučeno u preporukama za Češku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Veliku Britaniju i Španiju.

Kao posebna stavka u ovom delu Memoranduma, izdvaja se problem troškova starenja stanovništva, naročito u smislu penzija i zdravstva – dva velika izazova za javne finansije, pa su u tom smislu upućene preporuke za 19 zemalja članica.