Početna Magazin Godine EPS uteruje dugove za RTS

EPS uteruje dugove za RTS

EPS uteruje dugove za RTS

Saga se nastavlja… Problem neplaćanja pretplate za RTS u 2016. godini biće rešen tako što će EPS uplaćivati 150 dinara po svakom brojilu direktno RTS-u, a zatim sam pokušavati da se naplati kod građana. Ovo predviđa novi Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise, ali EPS i dalje „vrda“…

EPS će svakog meseca na račune RTS i RTV morati da uplati 150 dinara po brojilu na ime TV takse, čak i ako građani ne budu plaćali svoje račune za struju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

To je, naime, posledica jučerašnjeg usvajanja Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise, prema kojem praktično posao naplate TV takse sa javnih servisa u 2016. godini prelazi na EPS.

Visina sume znaće se kada se tačno utvrdi broj obveznika, jer iako ima oko tri miliona brojila, a obveznika plaćanja pretplate za RTS ranije je bilo oko 2,7 miliona, pretplatu nisu svi plaćali.

– Na račun RTS mesečno će se slivati 450 miliona dinara i oni će u dinar dobijati te pare. Drugim rečima, za RTS više neće postojati kategorija neplatiša, jer će se sa tim problemom boriti EPS – nezvanično je Blicu rečeno u EPS.

Zvanična izjava iz ove kompanije je, međutim, nešto drugačija.

– Dok ne potpišemo ugovor sa RTS i RTV o međusobnim pravima i obavezama i dok se ne donesu podzakonska akta, o detaljima naplate ne možemo da razgovaramo. Mi smo javno preduzeće i postupićemo u skladu sa odlukama Vlade i Skupštine – kaže za „Blic“ Zvezdana Jovanović-Popović iz Sektora za odnose sa javnošću EPS.

S druge strane, RTS i RTV će tri odsto od uplaćenih sredstava plaćati EPS-u „na ime obavljanja poslova fakturisanja i naplate takse“.

U RTS su „zahvalni“ na ovom rešenju, ali ne i potpuno zadovoljni.

– Zakon kaže da država mora da obezbedi stabilno i dovoljno finansiranje javnih medijskih servisa. Urađen je prvi deo, obezbeđen je stabilan izvor finansiranja, na čemu su RTS i RTV zahvalni. Nisam siguran da će ovo biti i dovoljno, ali borićemo se i sigurno ćemo imati bolji program nego ove godine – kaže za „Blic“ generalni direktor RTS Dragan Bujošević, koji priznaje da je, bar u 2016. godini, „vruć krompir“ naplate takse prebačen u ruke EPS, piše Blic.