Filmska umetnost i umetnost življenja Foto albumi

Dvestogodišnji čovek

Dvestogodišnji čovek (Bicentennial Man), američka naučnofantastična drama iz 1999. godine, arhetipska je priča na temu da li, kada, i zašto, mašina, robot, može postati čovek.

Čovekolikog robota (androida), nastalog 2005. godine, glumi Robert Vilijams, i porodica Martin ga uzima da obavlja kućne poslove i održavanje. Međutim, ubrzo primećuju da robot ima sposobnost da razlikuje ljudska osećanja i reaguje na njih.

Proizvođač ovo vidi kao anomaliju, ali porodica rešava da ne dozvoli brisanje memorije i on nastavlja da živi kao njen deo. Zapravo, porodica ga podstiče da se samostalno razvija učeći tehničke i društvene nauke.

Generacije porodice Martin se smenjuju a robot, sada već Endrju Martin, napreduje uz stalna nadograđivanja spoljašnjeg izgleda kako bi više ličio na čoveka, i bio sposoban da pokazuje emocije koje oseća i na svom licu.

Na posletku, dalja unapređenja zapravo vode i ka degradaciji organizma, a Endrju želi da ostvari svoj davni san – da dobije priznanje da je i sam čovek.

Film je snimljen prema romanu Pozitronski čovek Isaka Asimova i Roberta Silverberga iz 1992. godine, koja je i sama nastala prema Asimovljevoj noveli iz 1976. godine koja je nosila isti naziv kao i film. Film traje nešto preko dva sata (132 minuta).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija