Društvo Magazin Godine Svet

Duga senka: Kraljevići i prosjaci zauvek

Knjiga “Duga senka” (The Long Shadow) objavljena u junu 2014. godine istražuje sledeći scenario: koji su faktori koji utiču na različit razvoje dvoje dece jednakog uzrasta, iz istog grada, možda čak i iz komšiluka.

Zarad knjige, autori su sproveli veliko istraživanje prateći skoro 800 dece iz Baltimora, SAD – od polaska u školu do poznih 20-ih godina. Ustanovili su, nažalost, nimalo iznenađujuće, da je sudbina deteta zapečaćena već rođenjem i to porodičnim odnosima i finansijskim stanjem roditelja.

Deca nerazvedenih zaposlenih roditelja bila su daleko uspešnija od dece razvedenih roditelja koja su ostajala u siromaštvu.

Tek 33 dece, od skoro 800, uspelo je da pređe iz siromaštva u bogatije slojeve društva. Skoro isti broj dece iz siromašnih porodica steklo je diplomu sa koledža do svoje 28 godine.

Jedan od momaka koji je učestvovao u istraživanju kaže da je sin majstora za baštenske prskalice (sprinklere), i da je od detinjstva naučio šta znači snažna porodica i vredan rad:

– Čak i pre nego što sam i sam postao otac, shvatio sam da su moji roditelji obavili ogroman posao, i da su se zapravo potrudili više nego što ćeš ikad shvatiti. To je veoma moćan osećaj, kada to shvatiš. To je jedan od onih trenutaka kada pozoveš majku i kažeš: – Hvala. – Za šta? – Samo hvala. Živ sam. Vi ste me održali u životu – dočarava on.

Mnogi njegovi prijatelji umirali su relativno mladi jer su pošli stranputicom. Prisutna je i velika disproporcija u načinu života mladih afroamerikanaca i belaca. Skoro 90 odsto belaca koji napuste školu u 22 godini ipak se zaposle, dok posao pronađe tek oko 40 odsto njihovih vršnjaka afroamerikanaca.

Do 28 godine 41 odsto belih siromašnih ima neko krivično delo, naspram 49 odsto siromašnih afroamerikanaca, piše NPR.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija