Početna Magazin Godine Donacija organa: Uteha posle šoka i besmisla

Donacija organa: Uteha posle šoka i besmisla

Porodica Mitrović iz Niša odlučila se da donira organe oca, muža i brata Srbobrana (59) koji je dospeo u moždanu smrt nakon teškog izliva krvi na mozgu u januaru.

–  Lekari su utvrdili i potvrdili moždanu smrt i onda su nas pitali da li želimo da doniramo organe. To je bio strašan šok, jer se nadate da će se, iako je u komi i potpuno bez svesti, nekim čudom oporaviti. A onda vas pozivaju na razgovor i kažu da treba pristanete da se nakon transplantacije isključe aparati. Tada mislite da vama draga osoba treba da umre da bi neko drugi živeo – priča za Blic ćerka, Ana Mitrović.
– Najviše smo sumnjali da je otac u stanju moždane smrti. Vidite ga kako leži u krevetu, gledate kako mu kuca srce… I mislite da nije u stanju moždane smrti, da će se oporaviti… Najveći je problem u tome što imate premalo vremena za tu odluku jer se ne zna koliko će pacijent u stanju moždane smrti da živi – Ana prepričava teške trenutke svoje porodice.
– Posle strašnog stanja šoka, neverice, straha i besmisla, odjedanput shvatite da tatina smrt nije bila samo smrt, već da je pomogla da se nekome produži život. Mojoj majci i sestri i tatinoj rođenoj sestri to je dalo potpuno novi smisao i veliku utehu zbog smrti najdraže osobe. Uopšte se ne kajem, ponovo bih donela tu odluku bez razmišljanja – priča Mitrovićeva. 
U Srbiji 80.000 osoba ima donatorske kartice i po tome smo na dnu evropske i svetske lestvice potencijalnih davalaca organa. Pročitaj ceo tekst na Blicu.