Početna Magazin Godine Desetominutni test koji otkriva rak uskoro na testiranju

Desetominutni test koji otkriva rak uskoro na testiranju

Desetominutni test koji otkriva rak uskoro na testiranju

Ukoliko prođe i klinička testiranja i pokaže se kao zaista dovoljno pouzdan, uskoro bi u prodaji mogao da se nađe jednostavan desetominutni test koji može da se uradi dok se čeka pregled, a koji otkriva da li imate rak. Za razliku od testova krvi ili tkiva ovaj test analizira – lučevine iz nosa.

Dejvid Vong, profesor onkologije na Univerzitetu u Kalifornija kaže da je moguće otkriti tumor kroz analizu telesnih tečnosti, kao što su lučevine iz nosa.

Trenutno se za detektovanje raka koristi analiza krvi, kao i biopsija tumora. Iako ova metoda može da se koristi kako bi se nadziralo širenje raka, prvi test bi mogao da bude mnogo jednostavniji.

Testovi sekreta u nosu, koje sprovodi profesor Vang, pokazali su da jedna kapljica poseduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, kao i da je pouzdana i u periodu čim tumor počne da se razviija.

Da bi se ovaj test pronašao u prodaji prvo mora da prođe sve nivoe kliničkog testiranja, nakon čega će se, ukoliko bude odobren, u naredne dve godine naći na tržištu u Americi.

– Ako u krvi ili nosu kruži potpis tumora, test će ga otkriti. Treba nam i manje od jedne kapi i test je gotov za svega 10 minuta. Može se napraviti u ordinaciji kod doktora dok čekate pregled – rekao je Vong u Vašingtonu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke.

On je dodao da je za lečenje raka važno rano otkriće bolesti i da će ovaj test mnogo pomoći u tome, prenosi Blic.