Početna Magazin Godine Društvo Današnji klinci pristojniji od 25 prethodnih generacija

Današnji klinci pristojniji od 25 prethodnih generacija

Današnji klinci pristojniji od 25 prethodnih generacija

Današnji tinejdžeri manje puše, piju i imaju manje seksa od svih generacija još od 1991. godine, zaključak je velike vladine studije o životu američkih tinejdžera koja se radi svake druge godine. Današnji američki tinejdžeri takođe manje gledaju TV nego neke prethodne generacije u tom dobu.

Godine 1991, kada je počelo da se sprovodi ovo istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, oko 55% ispitanih tinejdžera izjavilo je da je imalo seks. Taj broj je postepeno padao na svega oko 41% u 2015. godini.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takođe, oni koji već imali seksualne odnose, na pitanje o seksualnim aktivnostima tokom tri meseca koja su prethodila istraživanju, bili su aktivni u tom periodu u samo 30% slučajeva, dok je 1991. godine taj procenat bio 38%.

Sa druge strane, daleko češće koriste neku vrstu zaštite tokom seksa, pa je od 2011, od kada se meri i ovaj parametar, do 2015. godine upotreba zaštite porasla za 15%.

Jedan od retkih spornih momenata gde je procenat korišećnja u porastu jesu uređaji koji se koriste umesto cigareta, kao što su elektronske cigarete, koje je koristilo skoro neverovatnih 55% ispitanih tinejdžera.

U Americi danas puši svega 10,8% mladih dok je taj procenat 1991. godine bio 27,5%.

Ipak, tinejdžeri u preko 40% slučajeva gledaju u ekran računara preko tri sata dnevno i to ne računajući vreme provedeno pred monitorom u školi.

Današnji tinejdžeri su manje nasilni, pa je 1991. godine čak 42,5% izjavilo da je učestvovalo u tuči, a danas je taj procenat oko 22,6%.

Čak 94% tinejdžera redovno vezuje sigurnosni pojas u kolima! Taj procenat je 2003. godine bio 82%.

Izveštaj Youth Risk Behavior Surveillance System (YRBSS) koji sprovodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti radi se prema istraživanju na svake dve godine u SAD. Najnoviji je sa podacima iz 2015. godine.

izvor/prevod: Penzin; original Vox