Početna Magazin Godine Penzija Danas: Treba li penzioneri da izdržavaju penzionere?

Danas: Treba li penzioneri da izdržavaju penzionere?

Danas: Treba li penzioneri da izdržavaju penzionere?

Povodom dešavanja u prethodnom periodu, koja su još jednom izvrnule stvarnost u kojoj živimo, te je predsednik Srbije postao „veći MMF od MMF-a“, a svetska finansijska institucija koja po pravilu traži da se smanjuju rashodi, Srbiju podstiče da „vrati“ penzije na staro, komentar redakcije dnevnog lista Danas.

Skoro milijardu evra mogli bi da plate građani Srbije, poreski obveznici, ako sud u Strazburu donese odluku da je smanjenje penzija bilo nezakonito i da je država dužna da sav uzeti novac vrati onima kojima pripada.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj strah je dovoljno osnovan da Međunarodni monetarni fond (MMF), koji inače nije poznat kao neko ko često ohrabruje države da troše pare iz budžeta, upravo to sada zahteva od Vlade Srbije, koja se tome opire.

Kako to da jednom u istoriji stezači tuđih kaiševa traže da se novac troši, a da vlada neće? Kao da stara izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Ja sam veći MMF od MMF-a“ sada dobija puni smisao.

Ali, stvar je naravno drugačija. Nije problem u tome da država potroši pare i podigne penzije, već je problem kome bi te pare trebalo da odu, a kome ne bi. Kako je izjavio sam Vučić, oko 76 odsto penzionera koji primaju do 30.000 dinara ne bi dobilo ništa ili vrlo malo, dok bi „drastično“ povećanje dobili oni koji primaju penziju iznad 50.000 dinara.

Kad se zna da njega najjače podržavaju baš ti koji imaju do 30.000 dinara, a da ga mnogo manje podržavaju ovi sa penzijama preko 50.000 dinara, jasno je zašto se predsednik opire ideji da novac podeli penzionerima intelektualcima, a da bez povišice ostavi svoje najvernije glasače.

Iako je to već svima poznato, nije zgoreg pomenuti da su penzije najviše smanjivane baš tim ljudima sa višim penzijama, dok su najstariji sa penzijama ispod 25.000 dinara bili pošteđeni bilo kakvih mera štednje. Zato sada penzije treba da se vrate u raspone koji odgovaraju uplaćivanim doprinosima, jer doktor i higijeničar ne mogu imati ni istu ni sličnu penziju.

Predsednik na to odgovara ovako: „Ja sam uvek za zaštitu najsiromašnijih, ali, videćemo kako će vlada da odluči. Može da se napravi neka kombinacija.“

Po zakonu i pravdi, „neka kombinacija“ ne može da se napravi, jer penzioneri kojima je novac uzet zaslužuju da im se penzije sada, kada su svojoj državi pomogli, vrate. Ako je država stvarno „za zaštitu najsiromašnijih“ penzionera, ona tu zaštitu treba da sprovede sama, a ne preko leđa malo manje siromašnih penzionera.

Penzija nije socijalno davanje, već prihod zarađen i plaćen doprinosima tokom radnog veka. Najsiromašniji se štite drugim merama, poput socijalne pomoći ili popusta na struju i ugalj, a ne tako što će država uzimati novac od njihovih komšija, penzionisanih profesora, lekara i vojnih lica, kako bi ga dala njima.

Nismo valjda dotle došli da penzioneri treba da izdržavaju penzionere?

Redakcijski komentar dnevnog lista Danas