Početna Magazin Godine Ekonomija Da smanjenje penzija i plata ne bude žrtva građana bez efekta

Da smanjenje penzija i plata ne bude žrtva građana bez efekta

Ukoliko ovo smanjenje plata i penzija bude zabeleženo u istoriji kao čuvena žrtva građana Srbije koja je ostala bez efekta, to će biti jako, jako loše, kaže za Blic Jurij Bajec. 

Jurij Bajec, ekonomski stručnjak koji je učestvovao u kreiranju ekonomske politike Srbije, a sada je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za Blic kaže da se umanjenje plata u javnom sektoru i penzija, zapravo, nikada dosad nije desilo u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Zato je važno biti istrajan u ostalim merama fiskalne konsolidacije i strukturnim reformama. Jer, ukoliko ovo smanjenje plata i penzija bude zabeleženo u istoriji kao čuvena žrtva građana Srbije koja je ostala bez efekta, to će biti jako, jako loše“, smatra Bajec.

Sudeći po saopštenju koje je Međunarodni monetarni fond izdao nakon završenih razgovora, može se zaključiti da su oni sigurni da će Srbija uštedeti od smanjenja penzija i plata u javnom sektoru. Jurij Bajec se, međutim, pita šta je sa preostalih 300 miliona evra za koje je još potrebno smanjiti deficit već u 2015. godini budući da su uštede od smanjenja plata i penzija procenjene na 400 miliona evra.

Bajec pretpostavlja da će se ići na osmišljavanje načina za nove prihode, na smanjenje subvencija i troškova državnih institucija, uvođenje reda u javna preduzeća, a baš je u tim stvarima, prema njegovom mišljenju, potrebno istrajati do kraja.

Što se tiče preduzeća u državnom vlasništvu koja imaju konkurenciju na tržištu, smatra da je najbolje da one posluju po tržišnim principima kao i njihova konkurencija, a gde država ne bude mogla da parira konkurenciji, tu firmu treba prodati ili joj naći strateškog partnera. Kao dobar primer navodi Komercijalnu banku kod koje je prisustvo strateškog partnera uticalo da država kao najveći akcionar banke bude vrlo odgovorna.

Reforma javnog sektora je tema svih vlada od socijalizma na ovamo. Bajec smatra da je određena reorganizacija moguća i da će platni razredi donekle srediti stvari, ali i da će otpuštanje zaposlenih iz javnog sektora biti najteža odluka. O svemu, više možete pročitati na sajtu Blica.