Početna Magazin Godine Da li je dobro što je povučen Zakon o radu?

Da li je dobro što je povučen Zakon o radu?

Bernadet Segol, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata, za Politiku kaže da je dobro što je predloženi Nacrt zakona o radu povučen iz procedure.

Ona se u Beogradu sastala sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”, ali i sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem, i prvim zamenikom Aleksandrom Vučićem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, ono najzanimljivije jesu poruke koje je uputila, naoko jednostavne, pa ipak, dovoljno komplikovane da ih bi bilo ko od nas izgovorio tokom višemesečnog, mahom medijskog, „dijaloga“ o zakonskim rešenjima koji se tiču svih nas:

– Ako želite da imate održiv sistem i volite svoj narod, onda nećete sprovoditi ekonomsku politiku koja favorizuje isključivo kapital. Socijalni dijalog je ključan ne samo u Srbiji, već i u regionu i u Evropskoj uniji. Ali, on ne sme biti veštački, već mesto gde ljudi pokušavaju da pronađu najbolja rešenja, pre svega za radnike, za ljude, a ne samo za kompanije, kapital i političare.

– Svakako je uspeh što je zakon povučen. Nadajmo se da će posle izbora uslediti bolji pregovori. Postoji mogućnost da popravljanje zakona bude samo kozmetičke prirode i da će biti vraćen isti predlog, a onda moramo da kažemo da će u tom slučaju morati da se suoče sa nama. Ne možete tako da se ophodite prema ljudima i takvo ponašanje ne bi donelo ništa dobro vladi u Srbiji – kaže Segol za Politiku.