Početna Magazin Godine Svet Crvena boja u kineskoj kulturi

Crvena boja u kineskoj kulturi

Crvena boja u kineskoj kulturi

Crvena boja ima posebno mesto u kineskoj kulturi kroz celu, dugu istoriju ovog naroda…

Većina ljudi bi, bez mnogo razmišljanja, povezala Kinu sa crvenom. Zastava Kine, kao simbol komunizma, crvena je. Ali to je samo zgodna podudarnost. Od drevnih vremena, Kinezi su crvenoj boji pridavali posebnu važnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nekada, kažu, ona je imala negativno značenje jer je bila boja krvi. Onda se pojavila životinja zvana nian koja je, svake godine, kako se bližio kraj zime, proždirala određen broj ljudi. Međutim, nian se plašila crvene, pa su Kinezi počeli da ukrašavaju kuće ovom bojom. Tako je crvena počela da se povezuje sa srećom.

Kroz dugu istoriju ove zemlje, dinastije su se smenjivale, sa njima i običaji, ali je crvena uvek bila omiljena boja i aristokratije i naroda. Korišćena je u svim važnim ceremonijama: inauguracija novog cara, prinošenje žrtava, vojni pohod, dobijanje zvanja, venčanje…

Ovo pozitivno shvatanje crvene boje preslikalo se i na kulturnu psihologiju zemlje. Kada se npr. za nekoga kaže da je crven, smatra se da je on osoba za primer, jer to znači da je veran, lojalan.

Ova boja u savremenom kineskom društvu ima izuzetno pozitivno značenje, vezuje se za sreću i radost. Za Novu godinu, ulice ukrase mnogobrojni crveni lampioni. U zoru, parkovi gde stariji Kinezi vežbaju tai-či, crvene se od njihovih prostirki. Youku, kineski Youtube, koristi crvenu boju za „da“, a plavu za „ne“.

Jedino ne treba pisati ime osobe crvenom jer su se njom nekad ispisivala imena na spomenicima, pa se smatra da pišući nečije ime ovom bojom postoji želja da se ta osoba otera. 

Na fotografiji: Hram u Zabranjenom gradu, Peking, Kina (detalj)