Početna Magazin Godine Ekonomija Crna Gora neće zamrzavati penzije

Crna Gora neće zamrzavati penzije

Crna Gora neće zamrzavati penzije

Iako je Međunarodni monetarni fond MMF predložio Vladi Crne Gore da privremeno zamrzne penzije kako bi spustila nivo javnog duga, to se neće desiti.

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore zvanično je saopšteno Dnevnim novinama da je budžetom Fonda obezbeđeno dovoljno sredstava kako bi se penzije i u 2016. godini nesmetano i redovno isplaćivale. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Penzije su odmrznute početkom ove godine, a Budžetom Fonda PIO Crne Gore za 2016. godinu planirana su dovoljna sredstva koja će obezbijediti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kojima je obuhvaćeno i usklađivanje penzija“, kazali su u Fondu PIO, prenosi Cafe del Montenegro.

Usklađivanje penzija, kako su istakli iz Fonda PIO Crne Gore, utvrdiće se na osnovu zvaničnih statističkih podataka koji se odnose na parametre koji utiču na njegovo određivanje, odnosno na osnovu zvaničnih statističkih podataka o kretanju potrošačkih cena i zarada u 2015. u odnosu na 2014. godinu, a koje će biti poznate početkom naredne godine.

„Zakonom o izmjenama i dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu u januaru 2015. godine, propisano je da se vrijednost penzije za jedan lični bod usklađuje od 1. januara tekuće godine, na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi, u procentu koji predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cijena i 25 odsto procenta rasta, odnosno pada zarada“, objašnjeno je u crnogorskom fondu.

U izuzetnom slučaju, kako tvrde u Fondu, ako procent koji predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cena i 25 odsto procenta rasta, odnosno pada zarada, doveo do negativnog usklađivanja, vrednost penzije za jedan lični bod i penzije se ne usklađuju, odnosno ne dolazi do smanjivanja penzija, što je od velikog značaja za zaštitu materijalnog položaja penzionera.