Magazin Godine Zdravlje

Čikago: Istraživanje seksualnog života u poznim godinama

Istraživanje Univerziteta u Čikagu u kome je učestvovalo preko 3.000 žena i muškaraca od 57 do 85 godina otkrilo je da je četvrtina starijih od 75 godina u 2013. godini bilo seksualno aktivno.

Prema istraživanju, 73 odsto ispitanika od 57 do 64 godine starosti vodilo je ljubav, 53 odsto onih u starijoj grupi od 64 do 75 godine i 26 odsto starijih od 75 do 85 godina.

Istraživanje je pokazalo i veću aktivnost muškaraca u poznijim godinama jer žene češće ostaju udove pa ne pronalaze nove partnere. Na seksualnu aktivnost naročito utiče i opšte zdravlje ispitanika, a zanimljivo je da čak trećina ispitanika u najstarijoj grupi od 75 do 80 godina uživa i u oralnom seksu.

Najčešći razlog zbog kog prestaje seksualna aktivnost jesu bolesti, dok  probleme poput erektilne disfunkcije (37 odsto muškaraca) ili suvoće vagine (39 odsto žena) svaki sedmi par rešava sredstvima za potenciju, odnosno lubrikantima. Čest razlog da žene ne vode ljubav jeste i “nemogućnost orgazma” (34 odsto), ali i izostanak želje (43 odsto).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija