Početna Magazin Godine Istorija Ceremonija krunisanja u Bratislavi

Ceremonija krunisanja u Bratislavi

Ceremonija krunisanja u Bratislavi

Razgledanje Bratislave, glavnog grada Slovačke, uglavnom prati rutu kojom se kretala povorka tokom ceremonije krunisanja mađarskih kraljeva od 16. veka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Naime, kada su Turci posle Mohačke bitke 1526. godine praktično porobili Mađarsku i stigli pred Beč i Bratislavu, pa ona postaje mađarska prestonica u kojoj su krunisani mađarski kraljevi.
Ova tradicija zadržala se i nakon što su Turci ponovo potisnuti na levu obalu Save i Dunava, a čak i danas mnogi Mađari ne mire se sa gubitkom ovog grada pa se širom Mađarske mogu sresti saobraćajni putokazi ka Bratislavi, tj. Požunu.
Do 1919. godine grad se i zvao Požun (mađarski Pozsony), kada je promenio ime u Bratislava, i postao deo Čehoslovačke Republike. Istovremeno, brojno nemačko i mađarsko stanovništvo odseljava se pa većinu stanovništva prvi put čine Česi i Slovaci. 
Čin krunisanja oživljava se svake godine tokom Festivala Krunisanja koji se održava pored crkve Svetog Martina, verskog simbola grada. U ulicama kroz koje prolazi povorka u pločnik su postavljeni belezi u vidu mesinganih pločica sa krunom pa svaki turista može lako da prođe ovim putem i bez turističkog vodiča.