Čekovi odlaze u istoriju

Čekovi su još uvek omiljeno sredstvo plaćanja mnogim građanima Srbije. Ovo sredstvo plaćanja, međutim, najverovatnije polako postaje deo istorije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Neki od razloga zbog kojih mnogi građani, a često su u pitanju penzioneri, koriste čekove jeste mogućnost plaćanja na rate bez kamate. Čekovi odlažu kompletno plaćanje i po godinu dana, uz rate od po 5.000 dinara mesečno. Ovo su, nesporno, glavne prednosti čekova.

Kako kažu u Narodnoj banci Srbije, broj korisnika čekova smanjio za petinu. Građani ga, ipak i dalje rado koriste.

Sa bankama je, međutim, drugačije. U Republici Srbiji, prema podacima Udruženja banaka Srbije, 16 banaka izdaje čekove. Ali mnoge od njih to skoro da kriju. Banke, zapravo, o čekovima ćute.

Čekovi za banke nisu mnogo isplativi, te pokušavaju da smanje njihovo korišćenje. Zbog toga nije promenjen ni gornji limit po čeku od 5.000 dinara, ali ni donji od 200 dinara i to punih 13 godina.

Upravo tu se i krije razlog zašto banke ne nude čekove kao što to rade sa kreditnim karticama ili kreditima.

Karticama je takođe moguće plaćanje na rate, ali na njima i banke ozbiljno zarađuju. Sa druge strane, čekovi jednostavno nisu isplativi za banke. One na njima zarađuju po izdavanju i to po desetak do 20 dinara po čeku. Iako neke naplaćuju i sličnu mesečnu naknadu po čeku, to je daleko od koštanja, recimo, kreditne kartice.

Građani i banke, dakako, nemaju uvek iste interese. Građani, i dalje, biraju ovaj vid plaćanja jer je za njih najpovoljniji i bez kamate.

Ali, čak i prema mišljenju stručnjaka, ček je, kao instrument plaćanja, prevaziđen.

Izvor: Kamatica
FotografijaScott Graham za Unsplash