Magazin Godine Srbija Zdravlje

Budžet 2017 za zdravstvo dovoljan za sve što je planirano

Zdravstveni budžet za 2017. godinu je veći za 886 miliona dinara (oko 7 miliona evra više), a ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS kaže da je “budžet u skladu sa mogućnostima i da će biti dovoljan za sve što je planirano”.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Zlatibor Lončar je rekao da je više od dve milijarde dinara planirano za opremu za Klinički centar u Nišu, milijardu i 300 miliona za lečenje retkih bolesti, što je deset puta više nego prošle godine.

“U 2017. uložićemo novac u registar obolelih od dijabetesa, kol-centar ćemo unaprediti i to je samo deo onoga što ćemo raditi”, rekao je Lončar.

Govoreći o novim radnim mestima, Lončar je rekao je odobreno 513 novih mesta.

“Biće još jedna komisija do kraja godine koja odlučuje o radnim mestima, hoćemo potpuno novu generaciju lekara, novo razmišljanje”, istakao je Lončar.

Ističe da će se proces nabavke novih dijagnostičkih aparata, skenera, ultrazvučnih aparata poboljšati tako što će bolnica raspisivati tender.

Kaže da se kontrole zdravstvenih ustanova redovno vrše.

“Kontrole su stalne, planske a biće i vanrednih. Popravlja se situacija, svi preduslovi za poboljšanje zdravstva su tu. Smanjena je korupcija”, objasnio je Lončar.

Ministar se zahvalio podršci RTS-a u izveštavanju o transplantaciji koja traje devet godina ali i građanima koji su potpisali donorsku karticu.

“Skoro 140.000 ljudi je potpisalo donorsku karticu, radimo na tome da bude više. Uradilo se osam transplantacija jetre, šest srca, 20 bubrega”, zaključio je Lončar.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija