Magazin Godine Svet

Britanci u penziju sa 69 godina?

Vlada Velike Britanije planira da do 2040. godine starosnu granicu za odlazak u penziju pomeri na 69 godina, prenosi Politika.

Britanska javna potrošnja na najnižem je nivou od Drugog svetskog rata, a budžetski deficit u 2013. godini sveden je na 6,8 odsto BDP-a umesto predviđenih 7,5 odsto.

Ipak, vlada premijera Džordža Osborna planira dodatne rezove u budžetu u visini od 3,6 milijardi evra do 2015. godine, kako bi u fiskalnoj 2018-2019. godini britanski budžet bio suficitaran. Naravno, mere štednje pogađaju obične građane koji podnose najveći teret.

Međutim, vlada ima plan da do sredine 2030. godine starosna granica za odlazak u penziju bude 68 godina, a do 2040. godine 69 godina, tj. navršenih 70.

Laburisti nisu zadovoljni ovim predlogom. Navode da većina populacije ne oseća privredni oporavak s obzirom da je prosečna mesečna zarada od 1.920 evra što je manje nego 2010.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija