Početna Magazin Godine Bregzit za sad bez uticaja na život starijih u Britaniji

Bregzit za sad bez uticaja na život starijih u Britaniji

Bregzit za sad bez uticaja na život starijih u Britaniji

Nakon što je 23. juna 2016. godine Velika Britanija glasala da želi da napusti Evropsku uniju, organizacija posvećena starijim osobama Age UK odmah je reagovala objavljujući procene o onomo što se ubrzo potom desilo i što se još očekuje.

– Ishod referenduma će veroavtno imati svakodnevni praktični uticaj na sve u Velikoj Britaniji. Već sada, iako je tek početna faza, možemo da zamislimo da će posledice možda biti posebno značajne za neke grupe starijih osoba – na primer, za građane Britanije koji žive u drugim zemljama Evropske unije, ili za starije u Britaniji koji nemaju državljanstvo Britanije – istakla je direktorka Age UK, Karolin Abrams.

Organizacija podseća starije da refendum za sada ne menja ništa dok god su svi prethodni zakoni na snazi. To znači da sva prava, sve nadoknade, uključujući državne penzije, ostaju nepromenjene sve dok država ne odluči drugačije.

– Čak i ako dođe do nekih promena znaćete unapred. Većina stručnjaka se slaže da će verovatno doći do promena ali svakako ne odmah već za godinu ili dve, pa čak i duže. Pratićemo ove teme aktivno – objavila je organizacija u pokušaju da „smiri duhove“ nakon ovako velikih potencijalnih promena.

Velika pitanja koja čekaju odgovor

Organizacija ističe da se trenutno dešava tako mnogo stvari bez konkretnog oblika da jesu otvorena brojna pitanja, ali da je rano znati im odgovore. Ističu da će najviše zvisiti od odluka zakonodavaca u narednim mesecima, kako u Britaniji tako i u Evropskoj uniji.

Organizacija Age UK naročito će biti posvećena:

  • Praćenje procesa doošenja zakona, odluka, propisa.
  • Uticaj na odluke zakonodavaca kako bi bile u najboljem interesu starijih danas i u budućnosti.
  • Ustoličenju organizacije kao izvora informacija i saveta za starije osobe i članove porodica u vremenu ovako značajnih promena.

Organizacija je naročito istakla da je odnos i diskriminacija prema starijim osobama, naročito na društvenim mrežama, kao posledica referenduma – nepoštena i netačna.

Više detalja o ovome čitajte u komentaru Penzina o optužbama prema starim Britancima da su „svojom odlukom“ o izlasku iz EU oteli „njihovu mladost i prava“…