Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Blačko jezero kod Blaca

Blačko jezero neposredno uz naselje Blace na južnim padinama Jastrepca, nebrigom je danas pretvoreno u močvaru. Za ovo jezero vezana je legenda koja kaže da je kneginja Milica do Blaca pratila kneza Lazara u boj na Kosovo, ali da je u Blacu sve blago Lazarevo bacila u Blačko jezero.

Lazarevo blago još niko nije otkrio, niti se zna gde se ono nalazi, ali je ostala priča u Topličkom kraju.

Na Blačkom jezeru nekada su lovljeni kapitalni primerci šarana, amura, karaša i druge vrste ribe. Danas, ono predstavlja čak i potencijalnu opasnost za stanovnike naselja.

Jedan blački biznismen, pokušao je da Blačko jezero dovede u red, ali nije uspeo. Voda iz jezera Blace je isušena, ali je strani kredit pojela inflacija. Građani Blaca traže da se Blačko jezero ili ispuni vodom koja je bez njihovog znanja isušena, ili da se zatrpa zemljom.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija