Početna Magazin Godine Beograd umesto hrane u narodnim kuhinjama daje – 40 evra mesečno

Beograd umesto hrane u narodnim kuhinjama daje – 40 evra mesečno

Beograd umesto hrane u narodnim kuhinjama daje – 40 evra mesečno

Po odluci gradskog Sekreterijata za socijalnu zaštitu, korisnici narodnih kuhinja u Beogradu, više neće dobijati hranu, već novac – oko 5.000 dinara mesečno (oko 40 evra). Za korisnike to nije prihvatljivo, jer neće moći da prehrane porodicu za mesec dana, javlja Jelena Mirković za N1.

U Narodnoj kuhinji u beogradskom naselju Rakovica korisnike nije dočekala hrana, već katanac, i spiskovi i obaveštenje da će umesto obroka, za to dobiti novac.

„Ako podelimo 5.040 na 30 dana, znači da je 168 dinara po obroku, tako da smo u bezazlenoj situaciji sa tim novcem mi ne možemo da obezbedimo topli obrok sebi i svojoj deci“, govori Snežana Petrović, korisnica Narodne kuhinje.

„Napravili su od nas stoku, dolazim ovde sa polomljenom kičmom u kojoj imam ploču sa pet šrafova dolazim da bi uzela tih 168 dinara i da bih dočekala svoje ime okačeno na vratima, to je krajnja sramota“, govori Milica Đorđević korisnica Narodne kuhinje.

Besplatne obroke u Beogradu, svakog dana uglavnom su dobijali penzioneri sa minimalnim primanjima kao i porodice koje žive od socijalne pomoći.

Zbog čega je odlučeno da će svi oni umesto obroka dobijati novac i da li takva odluka znači ukidanje Narodnih kuhinja u prestonici od nadležnih iz Sekreterijata za socijalnu zaštitu, nismo dobili odgovore.

Iz Crvenog krsta poručuju da su Narodne kuhinje neophodne.

„Potreba za realizacijom je evidentna, dve trećine naših korisnika izjavilo je da im je to i jedini obrok tokom dana, a definicija programa je jedan topli obrok dnevno, sledovanje pola litre kuvanog obroka i polovina hleba i trećinu naših korisnika čine mladii deca ispod 18 godina“, govori Vesna Milenović, generalni sekretar CK Srbije,

U Srbiji 36.000 ljudi koristi Narodne kuhinje, a trećina njih je iz Beograda. Ovakva situacija nije u ostalim srpskim gradovima i opštinama, jer Narodne kuhinje i dalje rade.