Početna Magazin Godine Čovek i smrt Belgija: Prvo asistirano samoubistvo bračnog para na svetu

Belgija: Prvo asistirano samoubistvo bračnog para na svetu

Stariji bračni par iz Belgije kojima su objavljena samo imena, Fransis (89) i Ana (86), planiraju da budu prvi bračni par na svetu koji će umreti zajedno tokom procedure asistiranog samoubistva.

Nijedno od njih dvoje nema neizlečivu bolest, ali kažu da se plaše samoće ako ostanu sami nakon smrti onog drugog. Fransis prima terapiju za rak prostate već 20 godina i svakodnevne doze morfina, dok je Ana delimično slepa i skoro potpuno gluva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oni su odlučili da dom za stare nije rešenje za njih, jer se plaše da bi tu ostali bez mogućnosti da na kraju života insistiraju na smrti uz asistenciju lekara.

Bračni par kaže da ima podršku svoje troje dece, koji su čak našli stručnu osobu koja treba da im pomogne u ovoj nameri. Njihov sin Pol (55), pronašao je lekara i bolnicu u Flandriji gde će im zajednička istovremena smrt biti omogućena.

Porodica kaže da asistirano samoubistvo može biti opravdano na osovnu potencijalnih zdravstvenih rizika koji mogu dovesti do tačke kada roditelji više neće biti u mogućnosti da samostalno odluče o eutanaziji. Deca dodaju i da ne bi mogli da se staraju o nekom od roditelja koji bi ostao sam nakon smrti onog drugog.

Par iz Brisela već je najavio i datum kada nameravaju da svoj plan sprovedu u delo – 4. februar 2015. godine, na njihovu 64-godišnjicu braka.

Smrt bi trebalo da dođe kao dejstvo koktela pilula, u snu, a Fransis kaže da je to jedina za koju ne treba hrabrost, za razliku od samoubistava skokom, vešanjem ili skokom u reku.

U Belgiji prosečno pet osoba dnevno umre u postupku eutanazije koji se sprovodi injekcijom, piše Mirror.