Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 22. do 28. septembra 2014. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 22. do 28. septembra 2014. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 22. do 28. septembra 2014. godine

Sve u svemu, zanimljiva i dinamična sedmica je pred nama. Za promenu, ova nudi veće šanse i širi optimizam.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sedmica počinje T-kvadratom u promenljivim znacima. U ovoj nebeskoj figuri učestvuje i Mesec, pa se ona neće dugo zadržati, niti imati veći uticaj sama po sebi, naročito što će se kod nas odvijati pre zore. Pored Meseca u Devici, nju čine Mars u Strelcu i retrogradni Neptun u Ribama. Ova dvojica potonjih i njihov odnos obeležiće ponedeljak rasipanjem energije.

Ne baš zgodna uvodna priča, naročito kada očekujete i od sebe i od drugih da orno krenu sa poslom, ali ne bi trebalo da nam pokvari celokupan utisak o sedmici koju započinje. Jer već u utorak imamo par dešavanja koja su sasvim pozitivna a, pri tom, samo otvaraju vrata drugim lepim događajima ove nedelje.

Dakle, u utorak Pluton, koji je od sredine aprila išao retrogradnim hodom (iz naše persepktive, sa Zemlje, delovalo je kao da se kreće unazad), sada nastavlja napred kroz znak Jarca.
Generacijske planete (Uran, Neptun, Pluton) često se i dugo kreću retrogradno. Uran i Neptun su trenutno retrogradni. Kao i one same, tako i njihov hod unazad, nemaju uticaja na jasno uočljive promene u našoj svakodnevici, već utiču mnogo više na globalna dešavanja koja mi, kao pojedinci, ne možemo odmah osetiti niti sagledati njihov trenutni uticaj na nas.

Međutim, dobar osećaj da se nešto pokreće iz višemesečnog preispitivanja, razmišljanja i vraćanja na staro, uočljiviji je i nama, običnim smrtnicima, kada se pokretanje generacijske planete dešava sa nekim drugim, važnim pomeranjima na nebu. Upravo kao što je slučaj sa pokretanjem Plutona napred. Jer tek što on krene direktnim hodom, Sunce će preći u znak Vage u utorak, 23. septembra u 4.29. ujutro. Prelazak Sunca u ovaj znak označava jesenju ravnodnevicu.

Neki astrolozi prave i posebnu kartu neba za ovaj momenat tumačeći pomoću nje energije koje će nas pratiti naredna tri meseca, do prelaska Sunca u znak Jarca i zimskog solsticija. Pokretanje Plutona u Jarcu unapred i Mlad mesec u Vagi koji nas očekuje u sredu, sva ta kardinalna energija puštena da deluje – obećava neke pomake.

Pluton u Jarcu, astro-školski gledano, simbol je menjanja struktura, razgradnje konstrukcija… Pošto je sredinom aprila krenuo „unazad“, morali smo da se vraćamo na urađeno, da raščišćavamo i ponovo kopamo temelje.

Našu zemlju i naše komšije u maju su zadesile velike poplave. U mesecima koji su usledili, mnogo toga je trebalo raščistiti. A vreme nikako da se smiri i da nam da šansu. Nadamo se da ovo pokretanje Plutona unapred daje šansu svima nama, ali pre svega ljudima koji su direktno pogođeni majskim dešavanjima, da završimo sa gradnjom novog na sada utvrđenim temeljima.

Kardinalna, pokretačka energija Mladog meseca u Vagi daje nam dodatni zamajac. Ona će se i na ličnom planu mnogo više osetiti. Kao i sva nebeska dešavanja, i njen uticaj na pojedinca zavisi i od uklapanja te energije sa individualnom natalnom kartom (i, naravno, od delovanja samog pojedinca), ali generalno, ovaj Mlad mesec obećava.

On u sebi nosi i uticaj trigona koji će biti egzaktan u četvrtak, 25. septembra. To je trigon između Jupitera u Lavu i retrogradnog Urana u Ovnu. Iako je Uran još uvek retrogradan, ovo je snaga koja pršti. Jupiter proširuje, Uran gura napred. Znaci u kojima se nalaze definitivno podstiču ovakvo njihovo delovanje i onda imamo obećanje da će stvari biti pomerene sa mrtve tačke.

To je obećanje, ali se ono daje samo onima koji deluju. Trigoni ne lome, u njima se uživa ili se oni koriste – sami treba da odlučimo šta nam je potrebno sada. Bilo bi dobro da ove sedmice iskoristimo kombinaciju pokretačkog Mladog meseca i entuzijazma ovog trigona. Da se ne bismo uljuljkali u dobar osećaj i prepustili vizijama koje ne živimo, već ih držimo u večitim planovima za budućnost.

Da bismo mogli da se dublje zamislimo o tome kuda idemo i želimo li da se sada odmaramo ili grabimo napred, govori i prelaz Merkura u znak Škorpije (nedelja). U Škorpiji, Merkur se samoanalizira, preispituje svoje i tuđe motive. Konverzacija postaje manje lepršava. Više ne ćaskamo, sada ozbiljno razgovaramo ili ne pričamo uopšte. Ćutanje može biti zlato.

O vrednosti i težini ćutanja razmišljamo i zbog Sunca koje će u nedelju iz Vage praviti inkonjukciju sa retrogradnim Neptunom u znaku Riba. Ovo nije nervozna energija sputanog Marsa, sa kojom smo počeli sedmicu. Ovo je usaglašavanje izraza koje pokazujemo društvu sa osećajem koji imamo prema svetu uopšte. Maniri i suština ne moraju biti u koliziji, samo treba truda.

Sve u svemu, zanimljiva i dinamična sedmica je pred nama. Za promenu, ova nudi veće šanse i širi optimizam.